Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Yeni endüstriler

Yalnızca Amerika, 2030 yılına kadar uzay projelerine 600 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor.
Yeni bir sektörün habercisi gibi. Öyle bir sektör ki katmadeğeri inanılmaz boyutlarda.
ABD'nin açıklamalarına bakıyoruz; "2015'te ayda şehirleşme başlayacak ardından 2030'a kadar Mars fethedilecek."
Bununla da kalınmayacak. 2015'te üç hareketli üniteyle Ay yüzeyinde yerini alacak.
Aynı tarihlerde uzaya turist göndermeye başlanacak.
Uzay meraklıları şimdiden bu tatili sağlayacak şirkete 10 milyon dolar vermeye hazırlar.
2025 yılında ilk inşaatlara başlanacak ve insan, dünyadakine benzer bir hayat sürebilecek.
Ardından 2050 yılında ay yapımı uzay aygıtları ile Mars'a yolculuk başlanacak ve bu gezegende şantiye kurulacak.
Ayrıca bu tarihte Amerika, Avrupa ve Çin merkezli binler kişilik büyük şehirler kurulmuş olacak.
Oksijen ve su üretilmeye başlanacak.
Mars'ın fethinden sonra insanlığın yüzü Jupiter'e dönecek. 6 aylık bir yolculukla gidilen Jupiter'de 2050 yılında araştırmaların başlanması hedefleniyor. NASA'nın Jupiter'in keşfi için de 2050 ile 2100 yılları arası 1 trilyon 500 milyar dolar harcaması öngörülüyor.
Büyük gelgit dalgalarının kâbusunu hâlâ yaşayan Hollandalılar artık evlerini su üzerine inşa etmeye başladılar.
Gelgit dalgalarıyla yükselip alçalacak şekilde tasarlanan yüzen evler çok dengeli oldukları için asla yan yatmıyor, direğe bağlı oldukları için de sürüklenip gitmiyor.
Elektrik ve su gibi ihtiyaçlar ise esnek kablo ve borularla karşılanıyor. Bu sadece Hollanda'nın değil bütün dünyanın işine yarayacak bir teknoloji. Birleşmiş Milletler eriyen buzulların ve yükselen deniz seviyesinin selleri artıracağını ve 2050 yılına kadar 2 milyar kişinin riske gireceğini tahmin ediyor.
Bugün yılda 80 ton üretilen düşük kalite sentetik elmas sağlamlığından ötürü matkap gibi araçlarda kullanılıyor.
Bilim adamlarının amacı ise yapay yolla üretilen bu sentetik elması mikroçiplerin hammaddesi olarak kullanmak. Çünkü silikon mikroçipler 95 derecede erirken, elmas olanlar 500 dereceye kadar dayanabiliyor. Daha ucuza mükemmel elmaslar yapmanm yolu bulunduğunda bunların üzerine daha fazla devre yerleştirilebilecek. Japon Nippon Telegraph & Telephone firması elmastan yapılmış yarı iletken prototipleri üretti bile.
Direksiyon ve pedallar yine normal sürücü tarafından kontrol edilecek. Cansız yardımcı pilot sert dönüşler gibi tehlikeli hareketlerde devreye girerek aracın kaymasını önleyecek. BMW, Daimler Chrysler ve GM tarafından geliştirilen bu teknoloji alkollü ya da uyuklayan sürücüleri de uyararak şeritlerinden çıkmalarını önleyebilecek. Bu tür hatalar trafikteki ölümlerin % 40'ına neden oluyor.
Normal otomobillerde kullanılan benzinin sadece % l'inin araçtaki yolcuları taşımak için, % 99'unun ise aracın kendisini ilerletmek için kullanıldığı gerçeği karşısında bilim adamları daha hafif araçlar üretmeye çalışıyor. Amaç yakıt tasarrufu.
Karbon liflerinin yapıştırıcı benzeri bir malzemeyle birbirine tutturulmasıyla elde edilen malzeme çelik yerine kullanıldığında ağırlık yarıya inebilecek. Bu fiber karbon otomobillerde yakıttan % 50 tasarruf etmek anlamına geliyor.
ABD'li bilim adamları sineklerin şimdi de koku alma yetenekleriyle yollarını nasıl bulduklarını araştırıyor.
Amaç böceklerin 1 kilometre kadar uzaktan koku kaynağını farkettikleri gerçeğinden yola çıkarak, bu sistemi keşif uçaklarında kullanmak.
Bu sayede ormanda kaybolan bir koşucu, ya da uyuşturucu tarlaları bu uçaklarla kolaylıkla bulunabilecek.
İçimizdekileden; Con Ahmet'in Devridaim Makinası'yla dalga geçenlere ve "Selam Houston" diye başlayan, uzay ve Türkiye ilişkisini ti'ye alıp cesaretimizi budayanlara duyurulur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA