Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Şişman Vergisi

Kilolular hemen panik yapmayın. Henüz böyle bir şey yok. Ama eli kulağında... Birileri akıl edecekti zaten, "akıl edildi" bile... Fazla kilolulardan vergi, kulağa hoş gelen, hatta "insanlık dışı" sayılabilir. Fakat ulus devletin vergi repertuvarı içinde buna da yer vermesine engel değil.
Peki, ne demek istiyoruz? Anlatalım. Katrina Kasırgası gibi büyük felaketlerde kurtarma faaliyetlerini daha etkin kılmak için yapılan araştırmalar gösterdi ki en büyük kayıplar; aşırı kilolu, obez kazazedelerde yaşanıyor. Ne helikoptere, ne bota ne de ambulansa sığabiliyorlar.
Felaketlerin merkezi bütçeye bindirdiği yükü azaltmak ve kasırgaların bütçe açığı üzerindeki etkisini minimumda tutmak için geliştirilen fikirler, obezite ile mücadele noktasında birleşince, maliyecilere "fırsat" doğuverdi.
Nasıl ki küresel kriz, zengin vergisini gündeme taşıdı, kasırgalar ve obezlerin sağlık sistemi üzerinde artan yükü de şişman vergisini akla getirdi. Zaten dev bütçe açıklarıyla boğuşan Amerika'da, bunun çalışması yapılıyor.
Zengin vergisi uygulama alanı bulunca bizim Maliye'nin benzerini yaratacağını biliyoruz. Hatta kendi tarihimizde "Varlık Vergisi" vakasını tecrübe etmiştik. Şişman vergisi de ABD'den başlayarak dünyaya yayılacak "zengin yaşam tarzı" vergisi haline gelecek.
Peki yöntem? Henüz netleşmedi. Üzerinde çalışılıyor. Hangi kilo veya "beden yoğunluk endeksi" şişmanlık vergisinin matrahını oluşturacak, bilmiyoruz. Oranı ne olur? Beyannameyi tartı cihazına çıkarak mı dolduracağız? Belirsiz.
Ancak bildiğimiz, çok fazla olmayan yıllar içinde, şişmanlık vergisinin de hayatımıza gireceğidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA