Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

İktidar taşıyla seçmen kuşu vurmak!

Cumhuriyet tarihinde ihtilal ve muhtıralar hariç, kurumlar arasında böylesi bir kavgalı dönem görmedik! Adına ister tekekulak, ister kocakulak deyin, fark etmiyor. Ülke kevgire dönmüş!
Dinlemeler, ıslak imzalar, parmak izleri, telefon kayıtları, diyeceğimiz o ki, kimse kimseye güvenmiyor. Cepheleşme derinleşiyor. Bir türlü adalet ve güven sağlanamıyor.
Toplumun bütünü, gecikenin adalet olmadığını düşünüyor. Yetmiyor, adaletin de herkese eşit dağıtılmadığı kanısını taşıyor. Ülkede cadı kazanı kaynıyor!..
Bu gidişatın adını doğru koyalım: "Siyasi istikrarsızlık." Bu ülkede önce hukuka güven, sonra hukuk güvenliği tehdit altında.
Hafta boyunca çoğu yabancı yatırımcı pek çok iş insanıyla sohbet ettim. Kendilerine, AK Parti'nin mimarı olduğu, "Demokratik açılımı" sordum. Yabancılar, "2010'da Türkiye'ye çok fazla yabancı sermaye gelmez. Ülkenizde yasama, yargı ve yürütmeyi temsil eden kurumlar arasında kavga var. Asker ve siviller birbirine düşmüş. Bu kavga ve aksak Kürt açılımı, 2011'de yapılacak seçimlerde sandığa yansır. Biz, ufukta koalisyon görüyoruz. Bir yanda AK Parti- DTP, diğer yanda CHP-MHP eksenleşmesi..." diyor.
Koalisyon, bürokrasinin, Meclis'in, kabinenin durması demek. Bırak yapısal reformu, hiçbir gelişmeye müdahale yeteneği olmaması demek.

***

Görünen köy kılavuz istemiyor.
Siyasi çoğunluk, kurumlararası kavgayı göze alsa dahi, Kürt sorununu çözemiyor. Çözüm için toplumsal konsensüs gerekiyor. Muhalefet partileri, "iktidar taşıyla seçmen kuşu" vuruyor. Hata üstünden oy devşiriyor. Şu an reel sektörün sıkıntısını fiyatlamayan finans piyasası, elbette bu çalkantılı dönemi de fiyatlayacak.
Ama reel sektörü gelecekte kim fonlayacak? Sorun bu. 2009'da fonlamayan bankalar mı?
Active Academy'nin düzenlediği Finans Zirvesi'nde konuşan BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, üçüncü kez bankaların kâr dağıtımına kısıt getirdi. SPK Başkanı Vedat Akgiray'dan özür dileyerek, kamu, özel ve yabancı bankalara, "Kârlarınızı bünyenizde tutun!" dedi. Kâr payı bekleyen holding ortakları, kamu bankalarının kârına göz dikmiş Hazine Müsteşarlığı ile ABD ve AB'de kâr kâr diye inleyen ortaklar yüzünü astı. Siyasi manzaradan ürken yabancı, bir de kârını da transfer edemeyecek...
Yoruma gerek var mı?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA