Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Vatandaş, TMSF sayesinde çiftliğe 'Uzan'dı

Kim derdi ki, vatandaş Ahmet, bakması bile yasak olan bir çiftliğe girecek, köfte yapacak... Hem girdi, hem de köftesini yaptı, üstüne hamakta uyudu bile... Sakarya Pamukova'daki Cem ve Hakan Uzan'a ait çiftlikten bahsediyoruz elbette!
Kolay mı?
İstanbul'daki muhteşem yalıdan günlük süt almak için havalanan helikopterlerin indiği yerden dem vuruyoruz. Çiftlik, şimdi mesire alanı... Yani, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) el koydu, vatandaş ise çiftliğe uzandı.
Benim de yolum TMSF'ye düştü. Başkan Şakir Ercan Gül'le protokolleri ve geleceği konuştuk. Fon, 2001-2004 arasında 1,5 milyar dolar tahsilat yaptı. 2004-2009 döneminde ise TMSF'nin kasasına 17 milyar dolar girdi. Tahsilatta 6.5 milyar dolarla başı Rumeli Holding şirketleri çekti. İşte Gül'ün ağzından cebimize giren tahsilat dökümü.

***
Çukurova Holding: En büyük problem 3.6 milyar dolar tutarındaki Pamukbank davasıydı. 2.1 milyar dolar ile tasfiye edildi. Ancak grubun 'İnterbank' kaynaklı sıkıntısı sürüyor. TMSF, İnterbank'ın Nergis Holding'e satışı esnasında fiktif satış yapıldığını tespit etti. Müteselsil sorumluluk davası açtı. Taraflar buluştu ve 10 yıllık bir protokol imzalandı. Eğer Çukurova parayı peşin öderse yüzde 35 oranındaki indirimden yararlanacak. Dosya kapanacak.
Nergis Holding: TMSF'nin başını ağrıtmaya devam ediyor. Cavit Çağlar'ın sahibi olduğu holding tekstil, enerji ve inşaat sektöründe faaliyet gösteriyor. Borç, 1.5 milyar dolar tutarındaydı. TMSF ile Çağlar sürekli protokol yaptı. Yine de tahsilat yapılamıyor. TMSF, geçen yıl BİS Enerji satışından 250 milyon, Yeşil Şehir Projesi'nden 200 milyon dolar kaynak sağladı. Olay TV, 20 milyon dolara satışa çıktı, alıcı bulamadı. Önümüzdeki günlerde yeniden ihaleye çıkılıyor. Borçlu Çağlar, Olay TV'sine talip.
Tahsilatlarla birlikte borç 1 milyar dolara indi. Önümüzdeki günlerde tahsil edilen tutarları da kapsayan yeni bir protokol yapacak.
Zeytinoğlu Holding: Dış finansman bulmak Morgan Stanley ile görüşüyor. Ekime kadar süre istediler. TMSF'nin verdiği süre ağustosta doluyor.
Eğer dış finansman bulunamazsa maden şirketi KÜMAŞ, satışa çıkacak. 60 ülkeye ihracat yapan stratejik bir şirket. O yüzden TMSF, KÜ- MAŞ için 6 aylık bir satış süreci öngördü. Madenlerle ilgili değerleme yapmakta zorluk çeken TMSF, şirkete biçilen 220 milyon dolarlık değeri düşük buluyor. Grubun asıl borcu 580 milyon dolar.
Toprak Holding: En çetrefilli konu bu. TMSF, "Gel borcunu öde, fabrikalarını teslim edeyim"derken, Toprak Grubu ise, "TMSF'den alacağım var" diyor. Toprak, borcunu kabul etmiyor. Hukuk mücadelesi sürüyor. TMSF, başkan adına hakaret kapsamında 13 dava açtı. Mahkeme, 2 davada Toprak'ın tazminat ödemesine karar verdi. Halis Toprak'ın açtığı tazminat davalarının 6'sı reddedildi. Ayrıca yine 6 şikâyet, takipsizlikle sonuçlandı.
"Ben emekli aylığıyla geçiniyorum" diye yakınan Toprak, Aslanlı Köşk için TMSF'ye her ay, 30 bin lira kira ödüyor!
Bunlar, dikili ağacı olanlar, olmayanlar yarın.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA