Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ İBRAHİM ALTAY

Fotoğraf sorunları

Pek çok sanatçının menajerliğini yapan Deep Springs şirketi En Pahalı Kemana Çıplak Tanıtım başlıklı habere itiraz etti. Haberde tanınmış elektro keman virtüözü Linzi Stoppard'ın bir kemanla çektirdiği çıplak poz da vardı. John Stanford imzasıyla gelen mesajda özetle sanatçının kendileri tarafından temsil edildiği, haberde kullanılan fotoğrafın da kendilerine ait olduğu belirtiliyordu. Stanford bu durumu telif hakları ihlali olarak tanımlıyor ve fotoğrafın bir an önce kaldırılmasını istiyordu.
Bu talebi ilgililere ilettim ve gereğinin yapılmasını istedim, fakat birkaç cümle yazmadan geçemeyeceğim. Telif hakları ciddi bir meseledir. Daniel Morel davasını hatırlayalım. Morel, Haiti depremi sırasında çekip sosyal medyadan paylaştığı fotoğrafları kendisinden izinsiz olarak alıp abonelerine dağıtan iki ajansı 1.2 milyon dolar tazminata mahkum ettirmişti. Kaldı ki, cezai bir yaptırım mevzubahis olmasa dahi emeğe saygı göstermek gerekir.

***

Bu hafta yapılan ikinci fotoğraf hatası 14 Ekim 2015 tarihli gazetenin 16. sayfasında yer aldı. Okurlar aynı sayfadaki iki farklı haberde aynı fotoğrafın kullanıldığını fark ettiler. Kudüs'te Otobüse Saldırı ve Kosova'da Siyasi Gerginlik Büyüyor başlıklı haberlerin görselleri aynıydı ve alttaki Kosova haberine aitti. Editörle konuştum; önem sıralaması nedeniyle haberlerin yer değiştirdiğini, bu sırada fotoğraflardan birini değiştirmeyi unuttuğunu söyledi. Sayfa sekreteri arkadaşlarımızdan bu tür hatalara yol açması muhtemel yöntemlerden uzak durmalarını, editörlerimizden de son okumayı daha dikkatli yapmalarını rica ediyorum.
***

Gülnur Akbulut adlı okurumuza kulak verelim şimdi de:
"AK Partili Belediye Başkanı'na Makamında Silahlı Saldırı haberinde kullandığınız fotoğraf Kestel Belediye Başkanı'na ait olmayıp Bursa'da bulunan değerli bir profesöre aittir. Lütfen fotoğrafları yayınlamadan önce kime ait olduklarını dikkatlice kontrol edin."
Benzer hatalar birçok defa, özellikle seçim dönemlerinde adaylar konusunda, yapılmıştı ve biz de editör arkadaşlarımızı "doğruluğundan emin olmadığınız fotoğrafları kesinlikle kullanmayın" diyerek uyarmıştık. Bir kez daha hatırlatmış olalım.
On civarında düzeltmeden sadece üçüne yer verdim. Bir hafta içerisinde bu kadar sık fotoğraf hatası yapılması ne yazık ki hayra alamet değil. Yazı İşleri'nin ve sabah.com. tr yöneticilerinin bu konuyu önemseyip bazı tedbirler alması gerekir. Okura saygı bunu gerektirir.
Fotoğraflar önemlidir. Görsel haberin bir unsuru, hatta bazen kendisidir. Fotoğraflar konusunda sergilenen özensizlik haberi eksik ya da yanlış hale getirir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA