Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Sivil ve demokratik bir anayasa için!

Anayasa paketi tartışmaları sivil toplumu da harekete geçirdi. Yazar Adalet Ağaoğlu'nun da içinde yer aldığı Sivil Demokratik Anayasa Platformu sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin de katılımıyla, İstanbul Kadıköy İskele Meydanı'nda "Demokratik Anayasa" mitingi düzenledi...
Dün İstanbul güneşli bir bahar gününe, Kadıköy meydanı da anayasa mitingine hazırlanıyordu. Öğlen vakti gittiğim Kadıköy'de, meydana açılan tüm yollar kapatılmış, polis barikatları kurulmuştu. Henüz gelen olmadığı için de halktan çok polis vardı. Bir süre sonra akın akın insanlar gelmeye başladı.
Miting meydanına kurulan iki araçtan sürekli anonslar yapılıyor ve aralarda Kürtçe şarkılar söyleniyor, sık sık 12 Eylül anayasasını eleştiren konuşmalar yapılıyordu. Bu durum, sivil toplum örgütlerinin kotardığı Anayasa mitingini adeta bir BDP mitingine dönüştürmüştü. Belki de doğaldı. Çünkü BDP'den daha kitlesel katılan bir grup yoktu. Miting düzenini de onlar sağlıyordu.
Bir ara ellerinde "12 Eylül Anayasası Çöpe" dövizleri bulunan Genç Siviller'in bulunduğu grubun içine girip konuşuyorum. Hepsinin arzusu Türkiye'nin yeni, sivil ve demokratik bir anayasaya kavuşması. Onlara mitingdeki BDP etkinliğinin nedenini soruyorum. Birbirlerine bakıp bir cevap bulamıyorlar.
O sırada önümüzde polisle mitinge katılan BDP'liler arasında sert bir tartışma yaşanıyor. Tartışma karşılıklı saldırıya dönüşünce bir an gerilim artıyor. Ama uzun sürmüyor. Gerilim, araya girenlerin çabası ve düzenleyicilerin hoparlörlerden yaptıkları çağrıyla son buluyor:
"Lütfen arkadaşlar provokasyona gelmeyelim. Sakin olalım ve arama noktalarına kontrollü girelim..."
Mitinge DİSK, KESK, İHD, Genç Siviller, Türk Tabipleri Birliği, Barış ve Demokrasi Hareketi, 78'liler Hareketi, Darbeye Karşı 70 Milyon Adım gibi gruplar ve başta BDP olmak üzere sol partiler katıldı.
Toplantıya kitlesel gücüyle damgasını vuran BDP'liler 12 Eylül'ün darbeci anayasasının çöpe atılmasını isterken, AK Parti'nin getirdiği değişime de karşı çıkıyor, daha geniş ve özgürlükçü bir anayasa istemini dile getiriyorlardı. Bir küçük çocuğun elindeki pankart ise anlamlıydı: "Ana dille eğitim için..."
Aslında tüm katılımcıların özlemi aynıydı ama Anayasa Paketi'ne olumlu bakan konuşmacılar da vardı ve paketle gelen değişimin önemli bir adım olduğunu söylüyorlardı.
Miting çok büyük kalabalıkları bir araya getirmedi ama yine de "Sivil Demokratik" bir anayasa için toplumun sesini duyuran bir çıkış oldu. Bu da çok açık biçimde Türkiye'nin artık sivil bir anayasa yapma yoluna girdiğini gösteriyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA