Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Neden Kılıçdaroğlu kaybediyor

Yerel seçim sonuçları birçok açıdan analiz ediliyor ve daha da edilecek.
Liderlerin, partilerin vizyonuna, siyaset diline ilişkin çok şey söylenebilir ama en önemlisi AK Parti dışında bütün partilerin bölgesel parti konumuna gelmesi... Peki, bu neden böyle oluyor?
Bu sorunun da birçok cevabı var. O cevaplardan birini dünyanın önemli üniversitelerindeki çalışmalarıyla bilinen psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Tarık Yılmaz ilginç araştırmayla veriyor.
Yılmaz liderlerin konuşmaları üzerinden bir "kıyaslama" yapıyor.
Gerçekten sonuçlar çok ilginç... Bu seçimlerde iki liderin, Başbakan Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 8 meydanda yaptığı konuşmalar kıyaslanıyor.
İlk kıyaslama liderlerin kullandığı "çözüm, vizyon, proje, strateji ve plan" kelimeleri üzerinden yapılıyor. Yani hangi lider bu kelimeleri kaç kez kullanıyor?
İşte sonuç...
Başbakan Erdoğan 69 kez, Kılıçdaroğlu 5 kez...
Yol, okul, hastane ve sağlık kelimelerinde ise durum şöyle;
Başbakan Erdoğan, 220 kez, Kılıçdaroğlu 13 kez...
Bir kıyaslama başlığı da şu; Pozitif ve negatif konuşma ve yöresel mesaj verme... Malatya ve Eskişehir mitinglerindeki konuşmalar incelenerek ortaya çıkartılan sonuçlar şöyle:
Eskişehir konuşması; Başbakan Erdoğan, yüzde 35.6 pozitif konuşuyor, yüzde 26 negatif... Yöresel mesaj oranı ise yüzde 19. Kılıçdaroğlu'nda ise pozitif konuşma oranı yüzde 13.3 negatif yüzde 63, yöresel yüzde 4...
Şimdi biraz geriye, Deniz Baykal dönemine gidelim. Prof. Dr. Tarık Yılmaz aynı araştırmayı o dönem de yapmış. Bu kez Başbakan Erdoğan ve Deniz Baykal'ın miting konuşmaları kıyaslanmış... Sonucu tahmin edebilirsiniz ama ben yine de Akşam gazetesinde Ali Saydam'ın köşesine aldığı sonuçları yazayım.
Değişim: Başbakan Erdoğan; 9 kez, Baykal; 0... Proje: Başbakan Erdoğan 51, Baykal; 7. Yolsuzluk: Başbakan Erdoğan 5, Baykal; 190 Olumlu ve olumsuz mesaj açısından da iki lider arasındaki fark çok yüksek... Durum gördüğünüz gibi, partinin başındaki isim ha Baykal olmuş ha Kılıçdaroğlu fark etmiyor.
Bu yüzden de, her seçimde yenilgi alınıyor, her seçimde kıyılara ve kent merkezlerine sıkışan bir CHP ortaya çıkıyor. Görünen şu ki, CHP yönetimi bu gerçeği görmüyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA