Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÖZLEM DOĞANER

Samimiyet testi

İstanbul Havalimanı'nın açılışı, vergi indirimleri, ABD ile ilişkiler ve daha pek çok başlık.
Ekonomide hem içeride hem de küresel piyasalarda fırtına gibi bir hafta geride kaldı.
Önümüzdeki haftanın gündemi de geçen haftadan farklı değil. Şüphesiz ABD'nin İran kararları ve Türkiye ile ilişkileri konusunda atacağı adımlar yarından itibaren ana gündemimizi oluşturacak. Türkiye'nin diplomaside ve ekonomideki etkin adımları, Mayıstan itibaren yaşanan saldırıların bertaraf edilmesini hatta yeni fırsatlar oluşmasını sağladı.
En temel mücadele enflasyonla ve yarın mücadelenin topyekûn yapılıp yapılmadığını da görme fırsatı doğacak. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı program kapsamında ürün ve hizmetlerinde yıl sonuna kadar asgari %10 indirim yapmayı taahhüt eden firma sayısı 3 haftada 2 bin 500'ü buldu. Ekim ayı enflasyonu yılın en yüksek geldiği aylardan biri olur her zaman. Bu ay düşüş beklentisi herkeste var ama biraz da özel sektör açısından samimiyet testi olacağı kesin.
Hafta boyu A Para'da yayınlarımıza katılan hocalarımızın, piyasa aktörlerinin hemen hemen hepsinde beklenti, bu mücadeleyi de kazanacağımız yönünde.
İşte birkaç beklenti:
Prof. Dr. Murat Ferman: "Eylülden düşük çıkacak.
Dolayısıyla Sayın Albayrak'ın "Eylülde zirveyi gördük" sözü yerine gelecek.
Aradaki fark olarak bir puanın altında dahi olsa önemli. Doğru bir hareket yapıldı. 2.5 aylık bir salınım etkisi var. 2019'a devreden enflasyon stokuna olumlu etkisinin ötesine kasım ve aralık enflasyonlarına da frenleyici ve aşağı yönlendirici etkisi olacak." Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu: "Ekim normalde enflasyonun en yüksek geldiği aydır. Yeni sezon, okul açılışı, tarımdan gelen arz eksikliği yansır. Yüzde 2'lerin üzerinde rakamlarla karşılaşırız. Ama bu sene ilk 10 günden sonra enflasyonla mücadele programının devreye girmesi, kurdaki gerileme o dinamiği bayağı azaltacak gibi görünüyor.
Ben yüzde 1 hatta biraz altı bile gelebileceğini düşünüyorum.
Geçen yıl yüksek olduğu için de baz etkisiyle yıllık enflasyonda düşüş göreceğimizi düşünüyorum.
Bir sürpriz sıfıra yakın bir rakam da gelebilir."
Gerçekleşmese de sıfır beklentisi bile mücadelenin başarısını gösteriyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA