Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AYŞE ÖZYILMAZEL

İlle de selfie, iyi de neden selfie?

Yeni ayakkabılarından, kep atma törenine, aşk böceği hallerinden "Off çok sıkıldım" pozlarına, spor öncesine ve sonrasına, yeni kesilmiş saçlarına, eğlenceye, üzüntüye, isyana, cilveye, tatile, okula... her halimize, her günümüze, her durumumuza bir selfie.
Geçen gün bir dergi okuyorum, seyahat sayfasında Avrupa'da bir yeri yazıyorlar. Merakla satırları geziyorum.
Neden buraya gitmemiz gerektiğini yazdıkları bölüme dalıyorum.
Seyahati seviyorum, yeni yerleri dikkatle takip ediyorum.
Peki buraya gitmemiz için ilk neden neymiş? 'Çok güzel selfieler çekebilirsiniz'miş.
Denizi için, müzeleri için, tarihi yapıları için, gece hayatı için, alışveriş için tavsiye edilen yerler gördük de selfie için tavsiye edilenini ilk defa görüyorum. Lütfen sen de olaya dikkatini ver, satır satır altını oku sevgili okur.
Arz-talep meselesi bu olsa gerek.
Sonra bu sabah gazeteyi elime alınca 'Osmangazi Köprüsü'nde vatandaşın arabalardan inip inip köprüde selfie çektirdikleri haberini okuyorum.
İnternete girip küçük bir araştırma yapıyorum "Neden selfie?, selfie çekmeye bizi iten ruh hallerimiz nelerdir" gibisine. Bir sürü makale okuyorum.
Siz de benim gibi bu özçekim dalgasını merak ediyorsanız işte bulduklarım.
Fark edilmek ve onaylanmak öz çekimin ilk sebepleri. Peşine kendini aşırı beğenme, 'en iyisi benimcilik', başkalarını umursamadan sadece kendi markanı parlatma sevdası ve varlığını nesnelleştirerek tüm değerini dış görüntüne endekslemek geliyor.
Selfie çekmek kolay değil, emek ve zaman işi. Çektiğin onlarca selfienin içinden en iyi çıktığını bulacaksın. Buldun mu? Şimdi inceltme, parlatma, kesme gibi işlemlerden geçireceksin.
Ardından en iyi filtreyle selfieni taçlandıracaksın.
Amaç; en iyi halinle görünebilmek, göründüğün kadar iyi olmasan bile.... kaybedilen zamanınsa bir önemi yok.
Artık iki halimiz var; selfie hali ve gerçek hal. Tabii gerçek halimizin likeları toplayacağına asla inanmıyoruz. Cilalı versiyonumuzun aldığı her like'ın özgüvenimizi şişirmesi bizi kendimize yabancılaştırıyor eyyy sosyal medya abonesi.
Aslında selfie coolluktan uzak gibi görünse de iyi yönleri de var. Cümle aleme 'Bu benim, işte bu benim yaşam stilim' dedirtiyor.
Bunu da uzmanlar şuna bağlıyor;
Hayat o kadar merhametsiz, hızlı ve varlığımızı es geçer, önemsemez halde ki selfie ile işte "Heyyy! ben de buradayım" çığlıkları atıyor, biraz rahatlıyormuşuz.
Yeni trendlerden biri ise sıfır makyaj selfie. Coolluk kovalayan selfiecilere duyurulur.
Yalnızlık selfie çekimini arttırıyormuş.
Ne kadar yalnız, ne kadar mutsuz , ne kadar onaysızsan o kadar selfieye abanıyormuşsun.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA