Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Dikkat, patron eve geliyor

Karantina koşullarından dolayı evden çıkılamıyor ama iş arkadaşlarınız, yöneticiniz, hatta patronunuz her gün video konferansla evinize konuk oluyor. Video konferans görüşmelerinin rutin haline geldiği bugünlerde kimileri mikrofon ve kamera kalitesini yükseltiyor kimileri ise daha sağlıklı bağlantılar için internet hızını arttırıyor

Covid-19 salgını sonrası karantina günlerinde edindiğimiz yeni alışkanlıklardan biri de evde video konferanslarla işe devam etmek oldu. Üstelik bu durum uzunca bir süre daha devam edecek gibi... Bundan kaçış yok. Ancak teknolojiye mesafeli duran pek çok kişi için bu durum aynı zamanda bir kabusa dönüştü. Evden iş yapmaya başlayan çalışanlar, memurlar, üst düzey yöneticiler ve patronlar video konferans sırasında kötü görüntü vermekten, istemedikleri seslerin duyulmasından ve mahcup duruma düşmekten çekiniyor. Öte yandan yaşanan bu ani değişimin kulaklıklı mikrofon ve web kamerası satışlarında patlamaya neden olduğunu belirten Logitech Türkiye Ülke Müdürü Mustafa Uyar ise mevcut durumu şöyle anlatıyor: "Sosyal mesafenin birçok insanı evde tutmasıyla, davranışsal eğilimlerde de büyük değişimler görüyoruz. Sadece birkaç hafta içinde insanlar birbirleriyle, aileleriyle, çalışanlarıyla ve müşterileriyle çeşitli kanallardan farklı şekilde iletişime geçmeye başladı. Bu arada, fiziksel ürünlere olan ihtiyaç eticaret talebini yeni seviyelere çıkardı, e-ticarette dört yılda alınabilecek yol dört haftada alındı."

MOUSE VE KLAVYE SATIŞLARI DA ARTTI

Satışlarındaki değişimle ilgili açıklamalar yapan Mustafa Uyar sözlerine şöyle devam ediyor: "Bireysel kullanıcıların ağırlıklı olarak webcam ve kulaklık yatırımını artırdığını, oyun kategorisinde ise Logitech G ürünlerinden mouse ve klavye satışının arttığını gözlemliyoruz. Öte yandan kamu kuruluşlarının da Logitech Video Konferans sistemlerine ciddi bir yatırımı var. Değişen tüketici alışkanlıklarını ve gelişen teknolojileri yakından takip ederek ürünlerimizi bu doğrultuda tasarlıyor ve geliştiriyoruz. Sahip olduğumuz geniş ürün yelpazesiyle insanların evden çalışmakla ilgili veya evde keyifli vakit geçirmesini sağlayacak her talebe cevap verebilir konumdayız." Tabii bir de çocukların okulu, anne babanın işi ve eğlence derken evdeki interneti paylaşmak zorunluluğu var. Siz tam bir video konferans görüşmesinin en can alıcı yerindeyken odanızın kapısının açılıp içeri çocuğunuzun girdiğini düşünün. Hemen aklımıza BBC'nin muhabirinin başına gelen olayın videosu geliyor değil mi? Aslında hepsi için basit önlemler almak mümkün. Önce hızlı olmasını istediğiniz internet bağlantısından başlayalım. Tüm operatörler internet bağlantısı konusunda farklı kampanyalar yapıyor. Üstelik internet yükleme ve indirme hızlarını da artırıyorlar. Sizin için yeterli olup olmadığını anlamak için hız testi yapabilirsiniz. Hız testi sonucuna göre hızınızı güncelleyin. Hem yükleme hem de indirme hızınızı güncellemenizde fayda var.

ÇOCUKLARIN GÜRÜLTÜSÜ TELEKONFERANSI BOZMASIN

Bu dönemde kulaklık ve mikrofon yatırımı sizin için önemli hale gelebilir. Önce sesten başlayalım. Siz gürültü kaynağından uzaklaştığınızı düşünseniz bile bu her zaman mümkün olmayabilir. Konuşulanı duymadığınız için sürekli tekrar ettirmek zorunda kalmamak adına iyi bir kulaklık şart. Dışarıdan gelen sesleri minimuma indirmek çocuklarınızın istemsizce yaratacağı gürültüyü minimuma indirecek mikrofonu da bulmak mümkün. Logitech Brio ve Zone Wireless çözümüyle, tüm çalışma masalarına özel olarak açık ofisler için tasarlanmış en gelişmiş web kamerası ve kamerayla eşleşen Bluetooth kulaklığı evdeki kontrolsüz gürültü kaynaklarını engellemek için de kullanabilirsiniz. Web kamerası için Logitech Brio'yu çok uzun süredir kullanıyorum. Brio yüksek çözünürlüklü görüntü kalitesi sağlıyor. Sizin yeter ki upload yani yükleme hızınız artsın. Zone Wireless kulaklık evdeki gürültüyü minimuma indirip konuşulanları rahat duymanızı, sizin konuştuklarınızın da izleyenler tarafından sorunsuz duyulmasını sağlıyor. Brio ve Zone Wireless'ın kurulumu ve kullanımı kolay. Kurulum için öyle destek elemanlarının evlere göndermesine gerek yok. Zone Wireless, çalışanların severek kullandığı basit ve sezgisel kulaklık üzeri arama denetimleri ile birlikte, sesi kapatmak için çevirme özelliği sunuyor. Tak ve çalıştır uyumluluğu, kuruluşunuzda kullanılan yazılımlar dahil neredeyse tüm görüntülü konuşma yazılımlarıyla sorunsuz entegrasyon ile ürünün kutusundan çıktığı gibi kullanılmaya hazır olmasını sağlıyor.



TELEKONFERANSTA GÖRÜNTÜNÜZ DONMASIN

Evdeki internet bağlantısında sadece indirme hızı değil, çift taraflı etkileşimde yükleme (upload) hızları da önem kazandı. Eğer evde oyun oynayan çocuğunuz varsa, sizin telekonferans görüşmelerinde donmalar olması gayet doğal. Evdeki bağlantının yükleme hızını artırmanızda fayda var. Türk Telekom, koronavirüs salgını nedeniyle evden çalışma ve uzaktan eğitim sürecinin devam ettiği dönemde, kullanıcılarına daha iyi deneyim sunmak için fiber ve VDSL abonelerinin veri yükleme (upload) hızını ekstra ücret ödemeden iki katına çıkarmaya başladı. Tivibu, Muud, Playstore, uzaktan eğitime önemli katkı sunan eğitim platformları Vitamin, Raunt gibi dijital servisleriyle kullanıcılarına online deneyim sunan Türk Telekom, uzaktan eğitim ve çalışma sürecinde veri yükleme hızlarında kullanıcılarının deneyimlerine bir yenisini ekledi. Bu kapsamda, Türk Telekom müşterisi ve Türk Telekom altyapısını kullanan internet servis sağlayıcılardan hizmet alan fiber ve VDSL kullanıcılarının upload hızları 2 kat artırılıyor. Kullanıcılar 1 Haziran 2020 tarihine kadar 2 kat hızlı veri yükleme uygulamasından faydalanabilecek.



BAHÇE VE TÜM ODALARINIZ WİFİ KAPSAMA ALANINDA

Evin salonunu pek çok ailede olduğu gibi televizyondan derslerini takip eden çocuklara bıraktınız. Siz de evin en sessiz yerinden internete bağlanmak için modemden uzaklaşmak zorunda kaldınız. Eğer sizin çalışma odası olarak kullanacağınız yerde internet bağlantısı yetersiz kalıyorsa iki yolunuz var. Birincisi eğer kablosuz hızlı internet bağlantısının kapsama alanını genişletecek bir cihaz alabilirsiniz. Eğer kablosuz ağ sizin için yeterli olmuyorsa, kablo çekmek için kolları sıvamanız gerekecek. Ben 15 metrelik kablo çekerek işimi çözdüm. Ancak sokağa çıkma yasağı başlayınca apartmanın ortak bahçesine indim. Gel gelelim bahçede her yere WiFi hattının nefesi yetmedi. Sonuçta kablosuz bağlantının kapsama alanını genişletecek çözümler zaman zaman yetersiz kalabiliyor. Yeni kullanmaya başladığım TP Link Deco X20 menzil genişletici ile WiFi hattınızla tüm odalardan veya bahçeden internete bağlanmanız mümkün oluyor. Son dönemde Mesh teknolojili ürün ailesini bir hayli genişleten TP Link, Deco ev WiFi sisteminin üç yeni modeliyle, Deco X60, Deco X20 ve Deco P9, çözüm sunuyor. "Teknolojiyi boşver, kurulumu kolay mı, randıman alınıyor mu" diye soranlara da yanıt verelim: Evet. Evde çocuğun odası, sizin çalışma odanız, salon, bahçe derken kör nokta kalmadan WiFi ağına bağlanmak için bu Deco tam anlamıyla doğru çözüm. Üstelik sürekli WiFi ağından kopmamak, önemli bir telekonferansın ortasında konuşmanız bölünsün istemiyorsanız, kapsama alanı genişleten tüm cihazları da tavsiye ederim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA