Türkiye'nin en iyi haber sitesi
REFİK ERDURAN

Bedavaysa buyursunlar!

Barış güzeldir ama barışçılık iddiasıyla zırvalamak da mümkündür. Ömrümde hedefi olduğum en saçma suçlama o konuda bir kadınlar grubundan gelmişti.
Sırpların Müslüman temizliği diye yedi bin delikanlıyı yere yatırıp enselerinden kurşunladığı, devlet planlamasıyla binlerce Boşnak kızının ırzına geçildiği günlerde, Ertuğrul Günay inceleme ve protesto amacıyla olay bölgesine bir aydınlar seferi düzenlemişti. Ankara'daki hazırlık toplantısında önerdim:
"İspanya iç savaşında faşizme karşı dövüşen aydınların yaptığı gibi, bizden bir grup sembolik destek amacıyla bir süre silahlı Boşnak güçlerine katılsın."
Orada bulunan birkaç hanım şiddetle karşı çıktılar. Birinin bağırışını unutamam: "Savaş taraftarı olduğunuzu bilmezdim Refik Bey! Oraya kan dökmeye mi gidilsin?"
Kanın oluk oluk aktığı yerde canavarları anlayacakları dille durdurmayı istemek savaş taraftarlığı olmuştu...
Şimdi kimyasal silah başlıklı füze tehlikesinden Patriot'larla korunmak istememize Rus tepkisi hatırlattı bana bunu. Hele "Oralarda gerginlik yaratacak, istikrarı bozacaksınız" lafına kargalar güler.
Suriye'de her gün kıymaya soğan rendeler gibi insan doğranmakta. Sınırdan topraklarımıza sapır sapır havan mermileri, şarapnel parçaları, seken kurşunlar yağıyor, uçağımız düşürülüyor, kamyonlarımız vuruluyor, gazetecilerimiz kaçırılıyor. Hangi istikrar? Beterinden korunmaya çalışırsak gerginliği biz mi yaratmış olacağız?
Komşunuz sapıtmış, sağa sola ateş ediyor. Eviniz delik deşik. O yana bakan pencerelerinize kurşun geçirmez cam taktıracağınızı duyunca telefon açıyor komşunuzun ağabeyi:
"Sakın ha! Aranız bozulur!"

***

Bu Patriot'lar üstüne çok şey yazılıp konuşulmakta; akıllar karışabilir. Askerlik sınıfım uçaksavar olduğundan, az bir şey kulvarım sayılır. Bilgi sunayım.
Gökte hızla uçan şeyi vurmak sabit hedef nişancılığına benzemez. Sonuç almak saniyelere değil, saliselere bağlı olabilir.
Düşünün, radarınız gökte üstünüze gelen bir nesne görüyor. Önce boyutlarını ve hızını ölçerek "ne" olduğunu anlamalısınız. Uçak mı, füze mi? Uçaksa, dost mu, düşman mı? (Bunu "ping" ölçümleriyle anında belirlemek olası).
Durdurulması gereken bir şey olduğu anlaşılırsa, kaç saniye sonra nereye ulaşacağı hesaplanacak. Sizin onu vurmak için atacağınız füzenin gidiş süresinin de saptanmasıyla buluşma noktası belirlenecek.
Füzeyi vurmak yetmez. Birden fazla savaş başlığı taşıyorsa? Vurduğunuz füzeden dağılan parçalardan biri ya da fazlası öyle başlıklar ise? Onları da vurmak için siz birden fazla füze atmalısınız. Öyle yapılıyor.
İsrail son çatışmada bu teknoloji harikasını başarıyla kullandı. Hamas füzelerinin ancak üçte birini durdurmasına bakmayın. "Meskûn" yerlere yönelenleri vuruyor, ötekilere boş veriyordu. Çünkü sistem bütçe sarsacak kadar pahalı. Parasını Obama Amcaları toka etti.
Mırın kırının anlamı yok. Bize bedava gelecekse Patriot'lar hayırlı konuktur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA