Türkiye'nin en iyi haber sitesi
REFİK ERDURAN

Gorillere gıpta

Ayı yavrusunu yemeden önce çamura bulayarak tu kaka edermiş.
Başkaları da kullanıyor aynı taktiği.
Kuzey Kore'nin komünist mukallidi diktatörü ikiz kız kardeşini Çang adında birine vermişti. Adam yönetimin üst kademelerinde önemli görevlerde bulundu, diktatör ölünce onun yerine geçen şaşkın oğlanın bir numaralı akıl hocası oldu. Ama iktidarı paylaşmaya kalkarak "Vidaları biraz gevşetelim" demeyi deneyince idam ediliverdi geçen gün.
Neyle suçlanarak?
Meğer yolsuzluk yapıyormuş, kumarbazmış, çapkınmış, uyuşturucu kullanıyormuş.
Yetmemiş; az bir şey vatana ihanetle de meşgulmüş boş zamanlarında.
İşin tuhafı, melanet koleksiyonu gibi kişilik sahibi bu iblis Çang Enişte'nin ne mal olduğunu yıllar boyunca devlet de, aile de hiç fark etmemiş.
Ya Bangladeş'te olanlar? Cemaat-i İslami Partisi yöneticilerinden 65 yaşındaki Molla 42 yıl önce yaşanmış hengâmeye karışma suçundan yargılandı.
Hengâme lafı hafif kalıyor.
Milyonlarca insan öldürülmüş, yüz binlerce kadının ırzına geçilmiş, hatta şiirleriyle ünlü bir genç kadının -tecavüzden sonra- kıtır kıtır başı kesilmiş.
Molla "O zaman 23 yaşındaydım, öyle yabanilikleri ben yapmadım, günün cuntası yaptı" dese de dinleyen olmadı. Aldığı ömür boyu hapis cezasına itiraz etti. "Vay sen misin itiraz eden" diye kararı gözden geçirip idam verdiler. Ertesi gün asıldı.
Siz "Bu ne vahşet" demeyin sakın.
Benzeri olay cumhuriyetimizin yargı terörü döneminde İzmir'de yaşanmıştır.
Karakuşi kararla suçlu bulunmayı haksızlık saydıklarını söyleyen siyasal sanıklar öfkeli mahkeme üyelerinin "Hükmü gözden geçirip ağırlaştırıyoruz" demeleriyle apar topar ipe çekildiler.
Bizim yöneticilerimizin infazdan vazgeçilmesi ricasıyla aradıkları Bangladeş yetkilileri yanıt diye içişlerine karışılmamasını söylemekle yetinmişler. "Siz kendi ülkenize bakın, yakın geçmişte Başbakan astınız" dememişler iyi ki.
Birleşmiş Milletler'in sahne sanatları örgütü ITI-UNESCO Uluslararası Başkanı Bangladeşli Ramendu Majumdar bilim meraklısı bir zat ve kadim dostumdur. Dertleşme kabilinden yolladığı mesajda ülkesindeki siyasal şiddetten acı acı yakınıyor. Az önce geçtiğim yanıtta üzüntüsünü hafifletmeye çalıştım: "Şiddet kurbanlığında Bangladeş yalnız değil dostum. Türümüz bilinci en gelişmiş memeliler olan maymunlar takımının liderliğini başka primatlarla paylaşıyor.
Ama örneğin gorillerde şiddet yok.
Yalnız şempanzelerle insanlar birbirlerini öldürüyor. El ele sabırla uğraşarak şempanzelikten gorilliğe doğru gelişmeye bakalım!"

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA