Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Medya savaşı değil habercilik

SABAH bugün Aydın Doğan'ın "Kağıt ithalatı dosyası"nı açıyor.
Dosya, Sermaye Piyasası Kurulu'nun 10 yıllık dönemi kapsayan soruşturmasında ulaştığı bulgulara dayanıyor. Dile kolay; bu soruşturma sonunda ekleriyle birlikte binlerce sayfalık bir rapor ortaya çıktı.
Arkadaşımız Abdurrahman Şimşek de bu rapordan ulaşabildiği bilgilerle haftalar boyunca, gecesini gündüzüne katarak nefis bir dizi hazırladı.
Kamuoyunun bir bölümü ve meslektaşlarımız, bu yazı dizisini yeni bir "Medya savaşı" nın işaret fişeği olarak yorumlayabilirler.
Hayır, kesinlikle öyle bir niyetimiz yok.
Biz sadece habercilik yapıyoruz. Araştırmacı gazeteciliğin son zamanlardaki en başarılı örneklerinden birini sergiliyoruz.
Eminiz, hatta geçmişteki birçok tecrübeden biliyoruz; başka bir şirketle ilgili olarak böyle bir dosya Doğan Grubu gazetelerinden birinin önüne gelse, hiç tereddütsüz heyecanlı başlıklarla sürmanşetlerinden duyurulurdu.

Kamuoyunun "bilgi" hakkı

Ayrıca bu dosyayı açmak için bir dizi meşru gerekçemiz de var:
Öncelikle, kamuoyunun Türkiye'nin en büyük holdinglerinden biri ve medyanın en iri grubuyla ilgili bir soruşturmanın sonucunu öğrenme hakkı bulunuyor.
İkincisi, Hürriyet'in ve Milliyet'in küçük ortaklarının, yani yatırımcıların gelişmelerden haberdar olmaları gerekiyor. Zira Hürriyet ve Milliyet'in ortalama yüzde 40'ı halka açık. Bir başka deyişle, bu iki gazetenin hisselerinin yüzde 40'ı küçük yatırımcıların elinde bulunuyor. Ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun soruşturmasında onların ciddi tutarlarda zarara uğratıldıkları sonucuna varıldı.
Üçüncüsü, gerek serbest piyasa ekonomisi, gerekse şeffaflık ilkeleri uyarınca Türk iş dünyasının, ülkenin en büyük gruplarından biriyle ilgili gelişmeleri öğrenmeleri şart.
Dördüncüsü, Doğan Grubu'nun yabancı ortaklarının da böylesine önemli bir konuda bilgi sahibi olmaları gerekli.
Ve nihayet, Doğan Grubu, özellikle de Hürriyet ve Milliyet çalışanları ile aileleri, yine şeffaflık ilkesi uyarınca, kendi kuruluşlarıyla ilgili olarak hepsi de delillendirilmiş ciddi iddiaları bilmeliler.
Bir nokta daha: Bu gelişme başka bir gelişmeyi tetikleyecek; Doğan Grubu hakkında ayrıca, devleti vergi kaybına uğratmak iddiasıyla bir dava daha açılacak.
Bir kez daha tekrarlıyoruz; kesinlikle "Medya savaşları"nda yeni bir cephe açmak niyetimiz yok.
Sadece habercilik yapıyoruz. Sadece önemli bir gelişmeyi duyuruyoruz. Hepsi bu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA