Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Sevdiniz mi?

SABAH'TAN MEKTUP

"The Pew Global Attitudes Project tarafından yapılan anketlere göre, 2002 ile 2009 arasında intihar saldırılarının 'Kabul edilebilir' olduğunu düşünenlerin oranı Ürdün'de yüzde 43'ten 12'ye, Endonezya'da yüzde 26'dan 13'e, Pakistan'da yüzde 33'ten 5'e geriledi. Usame Bin Ladin'le ilgili olumlu düşünenler, Pew'in anket yaptığı pek çok ülkede yarı yarıya ya da daha fazla oranda azaldı." (El Kaide kan kaybediyor)
"Harap olmuş bu şehir, bir tepeye kurulu olan devlet başkanlığı sarayı Villa Somali'nin kapılarından neredeyse huzur içinde görünüyor. Yaklaşık 20 yıl süren iç savaşta Somali'nin endüstrisi yerle bir olduğu için çok az çevre kirliliği var. Şehirde çok az araba kalmış ve nispeten daha az insan yaşıyor. Çünkü yüzbinlerce kişi ülkeyi terk etti." (Çaresiz Somali'de umut için yeni bir neden var)
"Taliban, Şubat'ta Pakistan'ın Swat Vadisi'ndeki Mingora kentinde yönetimi ele geçirdiğinde, kadınları burka giymeye zorladı. Ve bu kararın ardından kente bir beceriksizlik dalgası yayıldı. Önünü göremeyen kadınlar lamba direklerine çarpmaya, hemşireler iğnelerini el yordamıyla aramaya başladı." (Taliban gidince burka giyme zorunluluğu bitti)
"Şirketlerin yeni çevre kanunlarının getirdiği çöp vergisi ve geri dönüşüm gibi maliyetlerini en aza indirmeye çalışması nedeniyle fakir ülkelere yasadışı bir şekilde atık ihraç etme işi, giderek büyüyen dev bir uluslararası pazar haline geldi." (Avrupa'nın çöpleri fakir ülkelere dert)
"1948'deki savaştan sonra kurulan İsrail'in siyasal açıdan en liberal şehri olan Tel Aviv, Arap-İsrail çatışmasının sembolü haline gelen Kudüs'ün dinsel muhafazakârlığına tezat bir görünüm sunuyor. Daha çok liberal ve sol kesimlere oy veren kent, yüzünü Avrupa'ya çevirmiş." (Tel Aviv çatışmaların ötesinde kendini keşfediyor)
"Florida'da hükümlüleri ömür boyu hapiste tutmak yerine ölüm hücrelerine göndermek, vergi mükelleflerinin yılda 51 milyon dolar fazla ödemesine neden oluyor. 1976'dan bu yana 43 kişiyi idam eden Kuzey Carolina eyaleti, infaz başına 2.16 milyon dolar harcadı. Maryland eyaletinde 1978-1999 arasında 5 idamın infazının mükelleflere nihai maliyeti 186 milyon dolar oldu." (Ölüm cezasının maliyeti)
"Stanford Üniversitesi'nde görevli araştırmacılar, aynı anda birden fazla işle uğraşmayı seçen çok işlevli kişilerin, bu işlerin birçoğunu kötü yaptıklarını ortaya çıkardı. Çok işlevli kişiler, aynı anda bir işle uğraşan tek işlevli kişiler kadar iyi odaklanamıyor ve dikkatleri daha kolay dağılıyor." (Aynı anda birçok işle uğraşmayın)
Bu pasajları rasgele SABAH'la birlikte sizlere ulaştırdığımız New York Times ekimizdeki yazıların birkaçından seçtik.
Gördüğünüz gibi, ekte herkesin ilgisini çekecek, merakını uyandıracak var. Ayrıca dünyayı seyretmeniz için birçok pencere birden açtık.
Doğrusu New York Times ekimiz bize çok keyif verdi. Bana ulaşan mesajlar, sizin de hemen ısındığınızı ve sevdiğinizi gösteriyor.
Bir tavsiye: Tüm eki bir günde okumak zorunda değilsiniz. Hafta boyunca masanızda, elinizin altında tutabilirsiniz. Çünkü içindeki haberler, araştırmalar, makaleler kesinlikle güncelliğini yitirmiyor.
Sağlıklı ve mutlu bir hafta dileğiyle...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA