Türkiye'nin en iyi haber sitesi
METİN TEKİN

Tudor üzülmez Kocaman yanar

Aykut Kocaman maçı kaybederse büyük sıkıntı yaşar. İgor Tudor ise puan kaybında çok etkilenmez. Derbide iki takımın oyunu, belirleyici olur ancak psikolojik faktörü bir kenara koymak da imkansız...


Artık söz bitti ve derbi günü geldi çattı. Bu maçta skor kadar merak ettiğiniz başka bir şey var mı?
Tabii ki en önemlisi skor. Ama nasıl bir oyunla olacak onu merak ediyorum. Çünkü iki takımın geçmişteki futbollarına bakınca, Fenerbahçe için farklı bir oyun olacağını düşünüyorum. Bu sene ilk defa karşılaşacağı bir oyun olacak. Galatasaray'ın ise sezon başından bu yana aynı futbolla sahada olacağını varsayarsak, ilk defa, bir deplasmanda baskı ve tempoya karşı oynayacak bir Fenerbahçe izleyeceğiz. Bunun nasıl olacağı konusunda inanın benim de bir fikrim yok. Fenerbahçe'nin bu oyuna karşı tepkisi ve refleksi bana göre maçın skorunu belirleyecek en önemli etken. Benim maçtan önce en merak ettiğim konu, Fenerbahçe'nin, Galatasaray'ın sahasındaki güçlü oyununa nasıl bir tepki vereceği.

Galatasaray ve Fenerbahçe derbide nasıl bir sistemle oynamalılar?
Fenerbahçe için en önemli soru, baskıya karşı savunmadan pasla mı çıkacak ve bunu başaracak mı, yoksa rakibinin oyununu kıracak ama topa sahip olamayacağı uzun toplarla mı çıkış yapacak? Yani topa sahip olma şansının daha azalacağı ama daha garanti olan uzun topla çıkarlarsa bunu ne kadar becereceği Fenerbahçe'nin alacağı sonuçta etkili olacak. Şayet Fenerbahçe pas becerisiyle çıkabilirse Galatasaray'a büyük zaaflar yaşatır ve skoru da lehine döndürme şansı artar.

Tudor ve Aykut Kocaman'ı teraziye koyarsak kim ağır basar? İki teknik adamın artıları ve eksileri nedir?
Önce İgor Tudor'dan başlayalım.. Tudor, Karabük'ten Galatasaray'a gelirken, sarı-kırmızılı yönetime, "Neyi gördünüz de bu teknik direktör seçiminde bulundunuz?" sorusunu sormuştum. Bu soru Tudor kötü ya da yetersiz demek değil. Ama bugün yeni kadro ile beraber sezon başından bu yana kafasındaki oyunu şu ana kadar oynatabilen bir teknik direktör görüyoruz. Yani geçen seneki ve bu sene başında Avrupa'dan elenişe rağmen hemen ardından bu sezon ligde oynanan oyun ve alınan sonuçlarla güvenoyu almış bir Tudor var karşımızda. Tabii ki deneyim olarak Aykut Kocaman'ın gerisinde olsa da dikkat edin, futboldaki değişimleri ve gelişimleri hep genç teknik adamlar yapmıştır. Mourinho gibi Guardiola gibi… Hep gençlik dönemlerinde bunu başarmış isimler.. Tudor tam da bu dönemden geçiyor. Galatasaray'a oynattığı bu etkili oyunu, zorluk derecesi yüksek maçlarda da uygulanabilecek mi bunu göreceğiz. Fenerbahçe maçı da çok iyi bir test olacak.
Aykut Kocaman'a gelince, hepimizin bildiği gibi daha kontrollü oyunu tercih eden bir hoca. Oyununun kontrolü için topun kontrolünün kendisinde olmasını isteyen bir teknik adamdır. Bunu yapabilir mi, bu çok kolay değil. Ama çok iyi bildiği ve oynadığı bir oyun bu. Belki de topa sahip olmayı başarırsa Galatasaray'ın baskısını kırıp kazanabilme şansını artırır ama etkili olmak kaydıyla. Özetlersek Kocaman deneyimli… Tudor ise daha yeni fikirlere açık ve heyecan duyan bir teknik adam profili çiziyor.

İki takımın kulübesine bakınca hangi isimler size güven veriyor?
İkisinin de hem 11'lerinde hem de kulübede çok güçlü isimlere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Kadroları geniş. Galatasaray'ın kadrosu, daha tahmin edilebilir bir kadro ama Fenerbahçe'de bir anlamda taktiksel olarak 2-3 oyuncu değişebilir. Diğer bir soru da santrfor tercihi olacak Fenerbahçe için. Ben ibrenin deplasman mantığı ve oyunu daha çok karşı sahada oynamayacağı için Janssen'e yakın olduğunu düşünüyorum. Ayrıca son haftalarda farklı bir profil çizen Ozan'ın da belirleyici isim olacağı kanısındayım.
Galatasaray'da ise Gomis ile söze başlamamak, hem de bir iç saha maçında, Fransız futbolcuya haksızlık olur. Gomis'ten sonra da Mariano'nun ve kenar beklerinin etkinliği Galatasaray'ın oyununa çok etkili olacağını düşünüyorum.

Bu maçın sonucu hangi teknik adamda sıkıntı yaratır?
Tabii ki Aykut Kocaman kaybederse sıkıntı yaşar. Tudor, Fenerbahçe'yi yenerse sadece puan değil prestij de kazanır camiada. Ama Aykut Kocaman, kaybederse fark 11'e çıkar. Bu ligde Fenerbahçe için başka işlerin başlayacağı anlamına gelir. Fakat Fenerbahçe'nin öyle bir özgüveni var ki tarihsel sürece baktığınızda bu maçlar için istediğiniz kadar senaryo yazın, psikoloji çok önemli. Bu da şunu getirir ki Galatasaray'ın olası bir geriye düşüşü, onları zor bir ortama sokar. O yüzden bana göre Galatasaray'ın geriye düşmeden maçı lehine çevirmesi gerekli. Bu maçta psikolojik faktörü bir kenara koyup incelemek çok anlamsız olur.

Son olarak beraberlik iki takımı da mutlu eder mi?
Galatasaray'da İgor Tudor puan anlamında çok üzülmeyecektir. Fenerbahçe'de Aykut Kocaman'ın maç öncesi 'Kaybetsek bile ligdeki yarışta olacağız' sözü ise beraberliğin hiç de kötü olmayacağı anlamına gelir sarı-lacivertliler açısından.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA