Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÜLKÜ TAMER

Bayramda kıyamet

Tatilden yeni dönen bir arkadaşım anlattı. İstanbul'u sel götürdüğü günlerde Ege kıyılarında bir sitedeymiş. Selin ertesi günü bir rivayet yayılmış sitede: "Yarın kıyamet kopacak!"
O gece yöredeki bütün evlerde ışıklar sabaha kadar açık kalmış.
"Ertesi gün kıyamet kopmadı," diyor arkadaşım. "Ben İstanbul'a dönerken başka şeyler söyleniyordu. Meğer yıldız falına bakan ufak bir yanlışlık yapmış. Kıyamet bayramın ilk günü kopacakmış."
Şimdi sizler bu yazıyı okuyabildiğinize göre, dünyamız dönüşünü sürdürüyor demektir... Falcının ufak bir yanlışlığı daha...

***

Tarih boyunca "kıyamet habercileri" her zaman olmuştur. Bazı kıyamet beklentileri ise arkadaşımın tanık olduğu kadar "şamatasız" geçmemiştir.
En "bilimsel" kıyamet uyarısı yirminci yüzyılın başlarında gelmişti. Kimi bilim adamları 1910'da Halley kuyruklu yıldızının dünyanın çok yakınından geçeceğini, gezegenimizin Halley'in kuyruğuna kapılacağını ileri sürmüşler, basın da bu konuyu enine boyuna işlemişti. Ama korkulan kıyamet gerçekleşmedi. Başka örnekler de var:

***

Albert Porta İtalya'da doğmuş, 1875'de ABD'ye yerleşerek San Francisco'de bir gazetenin hava tahmincisi olmuştu. Birkaç depremi önceden tahmin edince, bütün dünyanın ilgisini çekti. 17 Aralık 1919 günü altı gezegenin aynı çizgide sıralanıp büyük bir manyetik güç oluşturacağını, bu gücün de güneşi parçalayıp dünyayı yokedeceğini yazınca, inanılmaz sayıda insan ona inandı. Büyük bir panik koptu. Bilimadamları böyle bir olayın dünyayı etkilemeyeceği konusunda bildiriler yayımladılar, ama korkuyu bastıramadılar. 17 Aralık yaklaşırken, çeşitli ülkelerde binlerce insan intihar etti, çıldıranlar görüldü. "Kıyamet Günü" gelince, gezegenler aynı çizgide sıralandılar, ama gezegenimize bir şey olmadı. Porta da kıyamet tahminciliğini bırakıp hava tahminciliğine döndü.

***

Ünlü Fransız kâhini ve gökbilimcisi Nostradamus, kıyametin Paskalya'nın 25 Nisan'a rastladığı bir günde kopacağını söylemişti. 1666, 1734, 1886 ve 1943'de bu gerçekleşmedi. Paskalya bundan sonra 2038'de 25 Nisan'a rastlıyor. Yaşayanlar, kıyametin o gün kopup kopmayacağını görecekler.

***

Kundura tamircisi Hector Cox, Londra'da Hyde Park'ın en renkli hatiplerinden biriydi. Eski Mısır Ölüler Kitabı'nda keşfettiklerini anlatırdı hep. Yıllar içinde kendisine inanan bir dinleyiciler topluluğu oluşturmuştu. 27 Haziran 1954 Pazar günü akşamı, kıyametin 24 saat içinde kopacağını ileri sürdü. Tahmini kendi açısından doğru çıkmıştı; çünkü ertesi sabah kalbine saplanmış bir bıçakla ölü bulundu.

***

Hindistan'da gökbilimciler 2 Şubat 1962'de saat 12:05 ile 00:15 arasında sekiz gezegenin aynı çizgide sıralanacağını, bunun da dünya için çok büyük bir tehlike oluşturacağını söylemişlerdi. Milyonlarca Hintli toplanıp tanrıların öfkelerini dualarla yatıştırmaya çalıştı. Güç Tanrıçası Chandi Path'ın tapınağına uzun bir yürüyüş düzenlendi. Bir buçuk ton tereyağı eritilip döküldü. Burma Başbakanı da, kıyameti engellemek amacıyla 3 boğayı, 3 domuzu, 9 keçiyi, 60 tavuğu, 60 ördeği, 120 kumruyu, 120 balığı, 218 yengeci törenle azat etti. 2 Şubat'ta kıyamet kopmayınca, milyonlarca insan, dualarının karşılığını almanın mutluluğuyla, evine döndü.

***

Dinsel bir topluluğun önderi olan Güney Koreli Lee Jang-Rim, dünyanın sonunun 28 Ekim 1992'de geleceğini söylediğinde, kendisine en az yirmi bin kişinin inanacağını herhalde beklemiyordu. O gün Seul'da başka türlü bir kıyamet koptu. Dört Koreli, o kötü sona tanık olmamak için kendini öldürdü. Güvenlik güçleri alarma geçirildi. Jang-Rim'in tapınağının önü adam almıyordu. Polis, ağlayan, çığlık atan, dua eden insanları yatıştırmaya çalışıyordu. Saatler geceyarısını gösterip de gün 29 Ekim'e dönünce ortalığı sessizlik kapladı. Herkes evine gitti. Daha sonra yapılan soruşturma sonucunda, Jang-Rim'in süreleri 28 Ekim'den sonra dolan devlet tahvillerini sudan ucuza satın aldığı, bundan inanılmaz bir kazanç sağladığı anlaşıldı.

***

Şimdi önümüzde bir tarih daha var. Harvard-Smithsonian Astrofizik Bölümü, altı mil çapındaki bir gökcisminin 14 Nisan 2126'da dünyamıza çarpacağını bildiriyor. Bu çarpma, bir mermiden 100 kere hızlı ve 100 milyon ton TNT gücünde olacak. Çarpma sonunda bütün kıtalar alev alacak, okyanus dalgaları yaklaşık beş kilometre yükselecek. İşte o zaman kıyamet gerçekten kopacak mı... Bunu görmek için 117 yıl daha yaşamamız gerekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA