Türkiye'nin en iyi haber sitesi
LEVENT TÜZEMEN

El koy başkan!

Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, 9 Haziran 2009'da Swissotel'de 2008-09 sezonunu değerlendirdiği bir basın toplantısı yapmıştı. Orada kendisine "Kötü zeminlerle ilgili kulüplere bir yaptırım olacak mı?" diye sordum. Sayın Başkan, yeni sezonda titiz davranacaklarını, kötü zeminlerin iyileştirilmesine federasyonun yardımcı olacağını, gerekirse zeminini düzeltmeyen kulüplerin sahasında maç oynatmayacaklarını söylemişti.
Bu açıklamanın üzerinden bir sezon geçti; zeminler düzeleceğine sıklıkla bozulmaya başladı. Bugün Süper Lig'de iyi zeminli stada sahip kulüp sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Üçüncü haftayı oynadık. İnönü, Ankara 19 Mayıs, Trabzon Avni Aker, Karabük, İzmir'de hem Atatürk hem de Alsancak'taki zeminler futbolu etkilemeyi geçtik; futbolcuların sağlığını tehdit eder hale geldi. Trabzon'da milli oyuncumuz Semih ile Trabzonspor savunmasının önemli isimlerinden Glowacki sakatlandı; Polonyalı bu nedenle Liverpool maçında oynayamadı.
Türk futbolunun marka değerinin ve futbolcuların sağlığının korunması, iyi futbol oynanması federasyonun görevleri arasında. Federasyon, statların iyileştirilmesi için yaptırım gücünü kullanıp sorumlulara ultimatom vermeli. Dünyada zemini bozulan, sahaları kış şartlarından olumsuz etkilenen kulüpler teknolojiyi kullanıyorlar. FIFA'nın onay verdiği suni çimi uyguluyorlar. Böyle bir zemin Ankara'da vardı. Gençlerbirliği Başkanı İlhan Cavcav, kendi başarısızlığını örtmek için söküp attı. Çimi cezalandırdı. Milyonlarca dolar çöpe gitti. Bugün daha sezonun başında Ankara 19 Mayıs Stadı'nın zemini içler acısı. Kendi hocası Doll bile zeminden yakınıyor.
Türkiye'de suni çime peşin hükümle karşı olanlar var. Bu kesime hatırlatayım; artık teknoloji suni ve doğal çimin birlikte kullanıldığı zeminler yaratıyor. İngiltere'de bunun örnekleri var. Üstelik Türk Milli Takımı Kazakistan ile Astana'da suni çimde oynayacak. Beşiktaş, Helsinki'de Avrupa Ligi maçını suni çimde oynadı. Teknik Direktör Schuster de "Bu zemini İnönü'nün zeminine tercih ederim" dedi.

14 AY ÖNCE VERİLEN SÖZ
Sayın Başkan Özgener'e yaklaşık 14 ay önce verdiği sözü hatırlatıp bu konuda hassas davranmasını kendisinden rica ediyorum. Ayrıca ışıklandırmaya da aynı hassasiyeti göstermeleri gerektiğine inanıyorum. İlk hafta Eskişehir-Ankaragücü, üçüncü hafta Antalya-Trabzon maçlarında elektriklerin gitmesi yayın hakkı 321 milyon dolara satılan lige yakıştı mı?
Yayıncı kuruluş HD'ye geçti. Mükemmel bir teknolojiyle gözümüzün pasını silmeyi vaad ediyor ama bazı maçları adeta mum ışığında izliyoruz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA