Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Tecelli'den Abuzittin'e mektuplar

Abuzittincim,
Ben çocukluğumda asansörlerden korkardım. Aklıma hep "Ya teli kopar da düşerse" endişesi gelirdi. Sonra, saniyede bilmem kaç metre hızla tırmanan asansörler icad edilince "Ya bu duramaz da çatıdan dışarı fırlarsa" korkusu yaşamaya başladım. Hâlâ bunlara binerken irkilmem dersem yalan söylemiş olurum.
Ama Yozgat'daki son asansör kazasından sonra internette asansörler üzerine kısa bir araştırma yapınca, korkmakta pek de haksız olmadığımı anladım. Çünkü Ankara'da bir yılda 161 asansör kazası olmuş ve 4 kişi ölmüş!
On yılda Türkiye'de meydana gelen asansör kazalarının sayısı 1173... Gerçi bunların içinde hızını alamayıp çatıdan fırlayan yok ama teli kopup yere çakılan çok, Yozgat'taki gibi..
Esasında, Yozgat'taki kazada asansörün kabahati yok. Çünkü 6 kişilik asansöre 10 kişi binmiş, 11'inci de en son saniyede belediye otobüsüne atlar gibi binmeye kalkışınca asansörün teli n'apsın gümmm aşağıya. Bir ölü, dört mü beş mi yaralı.
Bizim insanlarımız bi tuhaf.. Adam oraya "6 kişilik" diye yazmış, 11 kişi niye binmeye kalkmış bilader? İlk binen 6 kişi, neden sonra gelenlere itiraz etmezler! Göz göre göre insan hayatını tehlikeye atar mı kardeşim?
Bi defasında, uzun yıllar oluyor, Meclis muhabirliği yaparken üst kata çıkmam gerekti. Asansöre bindim. Meclis binası da daha yeni, asansörler gıcır gıcır. Benden sonra son anda bi grup gelince "istiap haddi" aştı. İkaz zili çalmaya başladı. İçerdekilerin hepsi, milletvekili mi yoksa personelden mi bilmiyorum. Bana tanıdık gelen bi sima yok ama kocaman kocaman adamlarız. Derken kocaman kocaman adamlar başladılar zıplamaya. İçlerinden biri bana " Sen de zıpla sen de zıpla" dedi. Bi çeşit mahalle baskısı olacak ben de zıplamaya başladım. Manzarayı gözünün önüne getirebiliyor musun? Biri dışarıdan görse biz doğru Bakırköy'e.. Ama zil sustu ve asansör yukarı çıkmaya başladı. O asansörler Türkiye'ye gelen ilk modern asansörlermiş. Öyle bi sitemle donatılmış ki ağırlık sınırını 1 gram aşarsa bi taraftan zille ikaz işareti verir, bi taraftan da otomatik beyin asansörü hareket etmesin diye kilitlermiş. Bizimkiler zıplaya zıplaya asansörün beynini bozmuşlar Abuzittincim. Gene zili mili çalıyor, hareket etmemekte ısrar ediyor ama beyin gitmiş.. Sonunda istemeye istemeye o kadar insanı indirip çıkartmaya başlamış.
Sonra onlardan biri düştüydü !
Yani tuhaf insanlarız vesselam. Bu asansörle ilgili derneklerden birinin başkanı Emin Koramaz diyor ki "Türkiye'de yaklaşık 120 bin asansör vardır ve bunların en az yarısı arızalıdır, her an düşüp bir kazaya yol açabilirler."
Asansör imalatı yapan her 3 firmadan 2'si "korsan" mış. "Her yıl üretilen 7 bin asansörden sadece 350'si standartlara uygundur" deniyor. Rakamlar korkunç, ama ne insanlarımızın ne de yöneticilerin umurunda !
"Bin bin...bi şi olmaz, bi şi olmaz" mantığıyla daha kimbilir kimlerin kafası kolu kopacak Abuzittincim.
Münasip yerlerinden öperim kardeşim.
Güneş.
Tecellister@gmail.com

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA