Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Somali'de olanlar..

Haberler.. Minik belgeseller..
Somali'de insanlar nasıl yokluk, yoksulluk içinde yok oluyorlar?.. İç savaş ülkeyi bitirmiş.. 400 bin ölü.. Milyonla sakat..
Tarım nerdeyse bitmiş.. Açlıktan ölen bebeklere can dayanmıyor.. Hastalıklar kol geziyor.. "Ekranda gördüklerin hiç" dedi,
Banu..
Banu Çiftçi doktor.. Kadın Doğum uzmanı.. Bizim pazar kahvaltıları gurubunun en sevilenlerinden biriydi.. Müthiş bir çalışma temposu içindeydi..
Kadın Doğum olunca, "Çalışma saati" diye bir şey yok.. 24 saat iş başındasın..
Pazarları gelebildi mi, çok mutlu olurduk.
Sonra yıldırım aşkına tutuldu. Aniden evlendi. İyice kayboldu.. Bodrum'da okudum, alelacele nasıl talihsiz bir evlilik yaptığını, başına gelenleri. Aradım hemen.
Telefonu kapalı.. 10 gün sonra o aradı..
Yurt dışındaymış.
Boşanma için avukatına vekalet vermiş, Somali'ye uçmuş.. Burda olanlardan haberi bile yok. Boşanma dilekçesinin medyaya nasıl düştüğünü bile bilmiyor.
Yeryüzü Doktorları /Doctors of the World Wide diye İngiltere merkezli bir gönüllü kuruluşun üyesiymiş Banu.. Yeryüzü Doktorları, Somali'ye, orada adeta ölüme mahkum insanlara koşuyorlar.. "Biletimi TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı) aldı.. 10 gün geceli, gündüzlü çalıştım" dedi..
Bir yandan ameliyat yapmış, bir yandan da, hemşirelere, tıp tahsili almış olanlara, dersler vermiş.. Çok ender de olsa, var, ultrason dahil araçlar var.. Nasıl kullanılır, teşhis nasıl konur anlatmış.. Doktor olanları ameliyatlarına sokmuş, asistanlık yaptırmış.. Aklının kestiklerinin eline, kontrolü altında neşter vermiş ameliyat yaptırmış..
"Her gelen gönüllü doktorun asıl işi bu.. Oradakilere bu işi öğretmek..
İhtiyaç öylesine büyük, sefalet öyle korkunç ki, gönüllülerle yetişmek mümkün değil.. Onları yetiştirmek lazım"
dedi heyecanla..
Türkiye'de kendi derdi başından aşkın, ama aklı hâlâ Somali'de..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA