Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Van'ın isimsiz kahramanları!..

Van'a el veren, kol uzatan isimsiz kahramanlar da varmış.. Bunlardan biri de, yakın arkadaşım Servet Harunoğlu'ymuş meğer.. Sevgili, nur içinde yatsın Ercan Arıklı'nın o harika dost gurubunun içindeydi, öyle tanımıştım.
Geçenlerde Ercan'la tanışmamızı ve Erkekçe buluşmasını sağlayan, uzaktan hısım, yakından dost Yusuf Subaşı telefon etti..
"Van yazıp duruyorsun.. Servet'in yaptıklarından haberin var mı" dedi.. "Bir ara, duyduklarına şaşacaksın.."
Aradım da öğrendim, sessiz dostumun sessiz sedasız yaptıklarını..
Ümit Kıvanç'ın (Halit Ağabey'in oğlu) "Kızlar ve Kökler" adlı belgeselini izlemiş tesadüfen, ordan öğrenmiş Enver Özkahraman'ı.. Van'da çok sevilen bir "Yol, Su, Elektrik" emeklisi.. Terör yüzünden boşaltılan yüzlerce köyün aileleri Van'ın varoşlarına yerleştirilmişler.. İş yok, güç yok, ekmek yok.. Hele kız çocuklarının hali, söylemeye gerek yok, tam facia..
Enver kolları sıvamış.. Van'ın dünyaca ünlü kilimleri var ya, artık yapılmaz olmuş.. Unutulmaya başlamış nerdeyse. Bir atölye kurmuş.. Bu varoşlarda yaşayan köylü kızları toplamış, kilim örmeğe başlamışlar.. Ama bir emeklinin eti ne, budu ne..
Tam "Paydos" demek üzereyken Servet, Ümit'in yazısından olayları öğrenmiş.. Atlamış doğru Van'a.. Enver'le tanışmış.
İşleri büyütmeye başlamışlar. Beş atölye kurup varoş kızlarına hem kilimcilik, hem de çeşitli sosyal dersler verecek organizasyonu gerçekleştirmişler..
Deprem atölyeleri dümdüz edince işler büyük ölçüde aksamış ama, Belediye destek olup, arsa tahsis etmiş. Servet uluslararası kuruluşlardan finans sağlamış. Prefabrik iki atölye kurmayı başarmışlar..
..Ve başarı ödülsüz kalmamış..
Sabancı Vakfı, Enver Özkahraman'ı "Fark Yaratanlar" listesine almış.
Amerika Sante Fe Uluslararası Halk Sanatları Pazarı'nda Türkiye'yi temsil etmek üzere, iki Vanlı varoş kızı seçilmiş ve ürettikleri kilimlerle fuara katılmış, büyük ilgi toplamışlar.
Servet "Benim düşüncem, eğer biz, büyük şehirlerde yaşayan bilge insanlar, oralara gidip, zor hayat şartlarında yaşayan bu insanlara yardımcı olmazsak, Doğu probleminin çözümü çok uzun zaman alabilir. Devlet bir şeyler yapıyor, ancak bizlerin bilgi ve tecrübesine çok ihtiyaç var" dedi.
Doğru dedi.. Doğu sorununu çözersek biz çözeceğiz.. Topyekun, hepimiz!.

***

Bu konularda ayrıntılı bilgi istiyorsanız, tıklayın.. Ben vimeo adresinden Ümit Kıvanç'ın filmini izledim. Kanım dondu, gözlerim yaşardı. Ümit muhteşem bir iş başarmış..
www.hadd.org.tr
www.vimeo.com/8430231
www.farkyaratanlar.org
www.folkartmarket.org


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA