Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

İşadamları ne istiyor?

Dünyada iş yapma kolaylığı sıralamasında Türkiye 185 ülke arasında 71'inci olmaya devam ediyor. Dünya Bankası ve IFC'nin dün açıklanan araştırmasına göre dünyada iş yapma kolaylığında ilk sırada Singapur yer alıyor. Onu, G. Kore 8, İtalya 87, Çin 91, Yunanistan 100, Rusya 120'nci sırada izliyor.
İş yapma kolaylığı sıralamasında Türkiye geçen yıl yine 71'inci sırada yer almıştı. Bu yıl Türkiye sadece inşaat izni alma ve sözleşme yaptırımlarını yürürlüğe koyma konularında iyileşme gösterdi.
Türkiye'de bir işletme açma kolaylığına, daha doğrusu "zorluğuna" gelince... Sıralamada en hızlı ülke olan Singapur'da işletme açmak için 3 bürokratik işlem ve 3 gün gerekirken, Türkiye'de işletme açmak için 6 bürokratik işlem ve 6 gün gerekiyor. Yine Singapur'da inşaat izni almak 26 gün sürerken Türkiye'de bu süre 180 günü buluyor.
Vergi ödemek de Türkiye'de büyük sorun. Singapur'da yılda 5 defa ödeme yapılıp, bu ödemelerin süresi 84 saat iken, Türkiye'de vergi ödeme sayısı 15'e ve süresi 220 saate yükseliyor.
Tabii Türkiye iş yapma kolaylığında İtalya, Yunanistan, Çin ve Rusya'dan iyi durumda bunu da belirtelim.
Bir ülkede iş yapma kolaylığı çok önemli bir konu. Geçenlerde K.Maraş'ta lider işadamları grubuyla görüştük. Onların daha kolay iş yapmak için bazı önerileri var.
Bilindiği gibi K.Maraş tekstil, çelik mutfak eşyası, altın mücevher yapımında Türkiye'nin önde gelen ili oluyor. Ve bu ilimizde pek çok yeni yatırım yapılıyor. İşadamlarının en çok sorun yaşadığı alan işgücü oluyor. Bırakın vasıflıyı, vasıfsız işçi aradıklarını ve onu bile bulamadıklarını söylüyorlar. Sadece K.Maraş'ta çalıştırmak için acil 10 bin vasıfsız elemana ihtiyaçları olduğunu ileri sürüyorlar. Hükümetin izin vermesi halinde isteyen Suriyeli göçmenlerin iyi bir ücretle fabrikalarda çalışmasını öneriyorlar.
Yine K.Maraşlı işadamlarının en önemli sorunlarından biri de çek yasası... Gerçi çek yasası kimin sorunu değil ki Türkiye'de. Sistem çökmüş durumda. Bu sorun acilen çözülmek zorunda.
K.Maraşlı işadamları, hapis cezasının kalkmasıyla çekin artık güvenilir bir ödeme aracı olmaktan çıktığını, bu nedenle isteyene mal veremediklerini ve dolayısıyla mallarına talep olduğu halde satış yapmadıklarını söylüyorlar. Çeke olan güveni bir an önce geri getirecek bir mekanizma talep ediyorlar.
Gelelim K.Maraşlı işadamlarının bir başka önerisine... Yeminli mali müşavirliğin kaldırılmasını istiyorlar. "Serbest mali müşavir zaten şirket muhasebesinde gereken işlemleri yapıyor, bir de yeminli mali müşavire ayrıca ek ücret ödüyoruz. Bu bizim işletme giderlerimizi çoğaltıyor. Böyle hem parasal maliyeti hem bürokrasiyi artıran bir mesleğe ne gerek var?" diye soruyorlar.
K.Maraşlı işadamlarının en çok şikâyetçi olduğu bir konu da ihracat. Gümrükleme işlemlerinin 7 gün 24 saat yapılmasını istiyorlar. Gümrük idaresinin cumartesi günü öğlene kadar çalıştığını ve iki misli harç aldığını, pazar günü ise kapalı olduğunu, ihracat için yüklenen kamyonların bu nedenle uzun süre beklediğini ileri sürüyorlar.
İhracatın hızla yapılabilmesi için gümrüklemenin hızlı olması gerektiğini belirtiyorlar. Çünkü Maraş'tan Irak'a yoğun ihracat var. Fayanstan dondurmaya, tekstilden çelik tencereye kadar ihracat yapıyorlar. İhracatta bekleme, maliyetleri çoğalttığı için alıcının başka ülkelere yöneldiğini ileri sürüyorlar. Irak dönüşünde sınırda kamyon aramalarının çok uzun sürmesinden de şikâyetçiler.
Gelelim K.Maraşlı işadamlarının cari açıkla ilgili önerisine... İşadamları benzine yüzde 15 etanol karıştırılmasını öneriyor. Hatta Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı, kanola bitkisinden elde edilecek biyo-etanolün hem yakıt hem de küspesinin hayvan yemi olarak kullanılmasıyla ülke ekonomisine döviz kazandırılacağını ileri sürüyor.
Kısacası Anadolu sermayesi olarak bilinen girişimcilerin hızla yükseldiği illerden biri olan K.Maraş'ta işadamları üretiyor, bu ülkede daha iyinin olması için düşünüyor ve öneri getiriyor. Türkiye'nin daha iyiye gitmesi için Anadolu'yu dinlemek gerekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA