Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

TÜSİAD ve CHP'nin Obama korkusu

ABD başkanlık seçimlerini Obama'nın kazanmasıyla süper zenginler adeta çılgına döndü. Niye çılgına döndüler derseniz... Çünkü Obama, imalat sanayisinin ve yılda 250 bin dolardan az kazanan ailelerin vergilerini azaltacağını, bunun yerine 250 bin doların üzerinde kazananların vergilerini artıracağına söz verdi seçim kampanyasında. Şimdi de seçildi ve dört yıl daha ABD'nin başkanı oldu. Sözünü tutarsa, en üst gelir diliminde vergi oranı artık yüzde 35'ten yüzde 39.6'ya çıkacak.
Süper zenginler Obama'nın sözünü tutmaması için harekete geçtiler. Vergilerin artmaması için hisse senedi piyasalarını düşürerek Obama'ya gözdağı vermeye çalıştılar. Ama Obama bu oyuna gelmedi. "Çoğunluk Amerikalı benimle aynı fikirde" diyerek, süper zenginlerden daha fazla vergi alınmasıyla ilgili planını değiştirmedi.
Şimdi ABD Kongresi'nde çoğunlukta olan Cumhuriyetçilerin sözcüsü John Boehner, Obama ile vergiler konusunda uzlaşmaya çalışıyor. Süper zenginlerin vergilerinin daha az artırılmasını istiyor. Planları şu: Eğer bu olanak sağlanırsa, Kongre'de çoğunlukta olan Cumhuriyetçiler, diğer konuların Kongre'den geçmesinde Obama'ya yardım edecekler. Bu konuyu görüşmek için Obama ve Boehner 16 Kasım'da Beyaz Saray'da bir araya gelecekler.
Peki Obama niye süper zenginlerin vergilerini artırmak istiyor? İstiyor, çünkü hem ABD'de hem de küresel ekonomide finans kesimi kontrolden çıkmış durumda. Hiçbir kuralı ve denetimi kabul etmiyor. Aşırı riskli işlemlere giriyor, kazançlarını cebine atıyor, zarar ettiğinde devletin sırtına yükleyip kaçıyor. Bu sorumsuz kesimin neden olduğu zararları da vatandaşlar yüksek vergi ödeyerek karşılamak zorunda kalıyor.
Artık şu açıkça görülüyor ki, finans kesiminin işleyişi bu şekilde devam ettirilemez. Finans kesiminin bu sorumsuzluğuyla demokrasiyi sürdürmek mümkün olamaz. Çünkü finans kesiminin bu sorumsuzluğu nedeniyle gelir dağılımı sürekli dar gelirlilerin aleyhine bozuluyor. İşte bu süreci değiştirmek ve demokrasiyi sürdürebilmek için Obama süper zenginlerin daha fazla vergi ödemelerini istiyor.
Peki Obama'nın seçimi kazanması niye TÜSİAD'ı ve CHP'yi rahatsız etti?
Dikkat ederseniz Başbakan Erdoğan seçim sonuçları belli olunca hemen Obama'yı telefonla arayarak tebrik etti ve birlikte uyumlu çalıştıklarını belirtti. Oysa TÜSİAD ve CHP, Obama'nın başkanlığı kazanmasının ardından yüksek sesle bir tebrik mesajı duyurmadılar. Çünkü bu süper zenginler kulübü TÜSİAD ve CHP, Obama'nın aynı Başbakan Erdoğan gibi fakirlerin yanında durduğunu biliyorlar.
Obama'nın sağlık ve eğitim harcamalarını çoğalttığını böylece düşük gelir gruplarına fırsat eşitliğini sağlamak için yoğun çaba gösterdiğini biliyorlar.
Obama'nın fırsat eşitliğini sağlamak ve gelir dağılımını düzeltmek amacıyla süper zenginlerden vergi almasının ardından bu sürecin küreselleşeceğini ve sonunda Türkiye'ye de geleceğini, kendilerinden de ilave vergi alınacağını düşünüyorlar. Hatta Başbakan Erdoğan'ın, "TÜSİAD üyelerine baktım. Vergi veriyorlar ama yeterli değil, gerekirse biz de zenginlerden ilave vergi alırız" sözünü unutmuyorlar. İşte bu nedenle hem TÜSİAD hem de CHP, Obama'nın yeniden başkan seçilmesinden rahatsız oldular.
Obama ve Erdoğan'ın fakirlerin yanında duran ekonomi politikası, bizim süper zenginler kulübü TÜSİ- AD'ın da CHP'nin de işine gelmiyor. Fakirlere kamu harcaması yapılmasını istemiyorlar. Çünkü onlar, devlet bütçesini hep kendileri için kullanmaya alışmışlar. Bu yeni siyasal gelişme, onların elitliklerinin sürdürülmesini iyice tehlikeye atmış buluyor.
Mesela eğitimde Fatih projesiyle Türkiye'de bütün fakir çocukları bilgisayara sahip olacaklar. TÜSİAD, TOBB, TEPAV ve CHP bu projeye yoğun biçimde karşı çıkmalarına rağmen fakir çocuklarının bilgisayara ulaşmasını engelleyemeyecekler artık.
Anlayacağınız, bilgisayar kullanmayı öğrenen fakir çocukları da becerilerini geliştirip eski elitlerin yerlerine gelebilecekler. Eskinin elitleriyle yeninin eğitimlileri arasında yoğun bir rekabet olacak. TÜSİAD ve CHP'lilerin ayrıcalıkları böylece ortadan kalkacak. İşte Obama'nın yeniden seçilmesi, Türkiye'nin elitlerini bu nedenle korkuttu. Şöyle yüksek bir sesle bile tebrik edemediler Obama'yı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA