Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SEVİLAY YAZIYOR SEVİLAY YÜKSELİR

Dersim katliamının emrini kim verdi? Atatürk mü, İnönü mü?

Sayın Öymen. Ben şimdi sorsam; desem ki; "Dersim'de 1937-38'de olup biteni bilir misiniz?"
Biliyorum, diyeceksiniz ki:
"Cumhuriyet rejimine karşı bir başkaldırı yaşandı. Dönemin yöneticileri de o başkaldırıyı bastırmak için bir dizi operasyon yaptı!"
Haklısınız efendim...
Devlet bir türlü ele geçiremediği isyancı başı Seyit Rıza'yı yakalamak konusunda çaresiz kalmıştı ve maalesef bu çaresizlikle önce Dersim'in köylerini şuursuzca havadan bombalatmış, yetmeyince de dağlara çıkıp avladıkları masum sivilleri sorgu sual etmeden kıtır kıtır kesip, kanlarını da Munzur'a akıtmıştı!
Peki ya sonra?
Sonrası için ne diyeceksiniz efendim?
Şeyden bahsediyorum... Hani şu küçücük yaşlarda, anasından, babasından, kardeşinden koparılıp, Elazığ'daki toplama kampında kafası kazıtılıp sonra da rütbeli askerlere evlatlık ya da besleme olarak pay edilen onlarca Dersimli çocuğa uygulanan zulümden...
Biliyorum bunun için de diyeceksiniz ki:
"Ee canım olabilir! Normaldir!"
Demişsiniz de zaten... Akşam gazetesinden Özlem Çelik'e meramınızı anlatmak için konuşurken iyice çuvallamışsınız!
Farkında mısınız bilmiyorum ama "Operasyonlarda 'yan hasar' dediğimiz bir durum vardır" açıklamasını yaparak aslında Dersim'de işlenen katliamı dibine kadar savunmuşsunuz yeniden!
Kurnazlık yapıp, "Ey Aleviler... Şimdi ben Atatürk'ün Dersim'de yaptıklarını anlatırken size hakaret mi etmiş oluyorum? Onun yaptıklarını anlattığım ve övdüğüm için bana faşist diyorsunuz. O halde Atatürk'e ne diyorsunuz?" diye sormuşsunuz bir de...
Hani, Atatürk deyince bütün Aleviler için akan sular durur ya!
Haklısınız...
Yedi göbek CHP'li ve Alevi bir ailenin evladı olarak cevap vereyim efendim size...
Üzgünüm ama eğer bu katliama Atatürk yol verdiyse, ne yazık ki çok faşizan ve tarihi bir hataya imza atmıştır!
Ama benim bildiğim kadarıyla öyle değil. Çünkü o dönemin tanıklarının ağzından defalarca yazılıp çizilenlere göre, Dersim'de katliamın olduğu tarihlerde Atatürk çok hastaydı ve ölüme karşı savaşıyordu. Katliam emrini o değil, İsmet İnönü vermiştir.
Neyse... Her kim yaptıysa... Dersim'de izlenen yol kime aitse...
Mühim değil..
Asıl mühim ve korkunç olan, 71 yıl evvel işlenmiş olan bu kafatasçı ve ırkçı katliamı, bugünün Türkiye'sinin en sosyal demokrat partisinin genel başkan yardımcısının millete referans olarak göstermesidir!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA