Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

CHP yeniden düşünürken

Gazeteci yazar Çetin Altan "Portakal sandığını ne kadar rendelerseniz rendeleyin bilardo masası olmaz" der, değişim ve dönüşümü anlatırken... Sıkı entelektüel Zülfü Dicleli, değişen dünyayı, değişen Türkiye'yi anlamak ve değiştirmek üzerine "Yeniden Düşünürken" adıyla kitap bile yazdı.
İki gündür Ankara'da kurultay izliyorum.
Dağ fare doğurmadı ama fil de doğurmadı! CHP kütle halinde değişim arzusunu ortaya koydu bir kere. Delege değişim arzusunu iktidar adına dillendirdi. Hatta "Adalet ve Kalkınma için CHP" pankartıyla ülkede iktidar arzusunun altını çizdi. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun değişim arzusu ise dünyada ve Türkiye'de yaşanması kaçınılmaz olan tepede değişim ve dönüşümü yakalamaktı.
Kesin olan şu: CHP'de değişim tepeden aşağıya doğru gidecek. Tabii becerebilirlerse!..

***

Bu kurultayda çarşaf liste demokratik bir yöntem olarak sunuldu. Genel Başkan Kılıçdaroğlu, yetkisini delegeyle bölüştü. Bu doğru mu? Delege, oy yetkisini hakkaniyet ölçüsünde kullanıp adil mi davrandı, yoksa adam kayırmacılık başını alıp gitti mi? Bunu seçilenlerin performansı gösterecek. Kılıçdaroğlu'nun 97 kişilik anahtar listesinden delege 60 kişiyi seçti. Yüzde 40 inisiyatif kullandı. Az mı? Genel Başkanlar adam kayırıyor da delegeler kayırmıyor mu? Delegenin seçtiği 60 kişinin tercih ölçüsü ne? Görünen o ki, Kılıçdaroğlu, kamuoyuna verdiği sözü tutarken, bir yandan da sorumluluğu üzerinden attı. Dönüşüm düğümünü yine Kılıçdaroğlu çözecek.
***

Kolay mı? İki yılda üç kurultay göğüsleyen Kılıçdaroğlu yine güven tazeledi. Şimdi değişim isteklerini karşılayacak politikalar üretmek zorunda. Bunu da daha çok değişimi okuyan insanları seçerek yapmalı.
Bu isimlerin illa parti meclisinde veya MYK'da olması gerekmiyor.
Çoğu CHP'li "eskimiş" diyerek tepki gösteriyor ama hem Adnan Keskin, hem de Gürsel Tekin CHP tabanında varolan isimler.
Keskin, CHP'nin hafızası, teşkilatı biliyor.
Tekin, gücünü sokaktan alan belki de tek CHP'li. Bu sokaktan kopukluk CHP'ye yakışıyor mu?
Bilgi ekonomisinden söz etmek çok iyi ama tek başına yetmez. Dünyada paradigma değişiyor. Yeni ekonomi, toplum, ekoloji ve yükselen kadın hareketine dayanan yeni yüzyılda CHP'nin dersine çok çalışması gerekiyor. Hele bu kadar zaman kaybetmişken. CHP kurultayının tribününde değişimi hayal meyal anımsatan tek unsur vardı: Kendine "Çağdaş Kemalist" diyen kadın grubuyla, yine kendisine "Müslüman Kemalist" diyen kadın grubu kol kolaydı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA