Pazartesi 09.08.2010

Kudret helvası Menülerde Kutsal Bir Yer Ediniyor

İsrailoğulları'nın kudrethelvaları: Damlasakızı, Şir-Heşt, Hedysarum.

Mısır'dan kaçtıktan sonra çölde birkaç hafta dolaşan İsrailoğulları, acıkmıştı. Tevrat'a göre, Tanrı onlara iki yiyecek gönderdi. Akşam bıldırcın yağdı. Tevrat'ın "Çıkış" kitabında, "Sabah çadırların etrafında çiğ tabakası vardı" diye yazar. Çiğ buharlaşınca, toprağın üzerinde kırağı gibi ince bir katman kaldı. Bunu gören İsrailoğulları, birbirlerine, "Nedir bu?" diye sordular. Eski İbranicedeki "nedir bu", "manhu" diye çevrilebilir. Yiyeceğin sonradan aldığı ad, muhtemelen "manna"dan türedi. Manna, Tevrat'ta "Kişniş tohumu gibiydi, beyazdı ve tadı ballı pideye benzerdi" diye tarif edilir. Tevrat'taki ortaya çıkış öyküsü mucizevi gibi görünse de, manna (kudret helvası) gerçektir. Bazı aşçılar bunu yemeklere katıyor. Kudret helvası diye bilinen onlarca farklı yiyeceğin iki ortak noktası var: Tatlı olmaları ve tıpkı Kitab-ı Mukaddes'te anlatıldığı üzere yetiştirilmeden, gökten indirilmiş gibi kendiliğinden ortaya çıkmaları. Çoğu kudret helvası, neredeyse görünmeyecek kadar küçük böceklerin açtığı minik deliklerden sızan bitki özsuyunun kurumasıyla veya özsuyunu yiyen böceklerin salgıladığı tatlı sıvıyla oluşur. Özsuyundan oluşmayan kudret helvası nadir görülür. Türkiye'de yaşayan Larinus Maculates türü böceğin tatlı kozası ve kudret helvası çıkaran bir liken cinsi (Lecanora Esculenta), bunlar arasındadır. Ara sıra kuruyup çevreye yayılan bu liken, içindeki kudret helvasının yere düştüğü yarı tatlı bulutlar oluşturur. Bulutlar, Batı Yunanistan'dan Orta Asya bozkırlarına kadar geniş bir alana yayılır. En iyi kudret helvası , Ortadoğu'nunkine benzer kuru iklimlerde oluşur. Buralarda, geceleri sızan bitki özsuyu sabah kurur. İsrailoğulları'nın kudret helvası, muhtemelen ılgın ağacının özsuyudur. Kalabriyalı ve Sicilyalı İtalyan çiftçilerin çiçekli dişbudak ağacının (Fraxinus ornus) kabuğunu çizerek elde ettiği kurumuş özsuyu, tek evcil kudret helvası türüdür. New York'ta Safran Kralı olarak bilinen ve eski İpek Yolu bölgesinden gelen nadir baharatları ve kuru gıdaları satan Behruş Şerifi, İran'dan çok kıymetli iki tür kudret helvası getiriyor: Hedysarum ve Şir-Heşt. Her ikisi de, çöl sakinlerinin çalılılardan topladığı yiyecekler. İçlerinde dal parçaları, yapraklar ve kim bilir daha neler var. Hedysarum türünün onsu (28,3 gram) 22 dolar, Şir-Heşt'in fiyatı ise 28 dolar. Bu konuda info@saffronking. com adresinden bilgi alınabiliyor. Şerifi bu yaz internet üstünden satışa başlayacak. Manhattan'daki Perilla restoranının şef yardımcısı Garrett McMahon, güveçteki kaz ciğerine son tadını vermek için deniz tuzu ve Hedysarum kudret helvası katıyor. Yemeğin içinde ayrıca Marcona bademi, şekerle kaplı kumkat meyvesi ve kızarmış tatlı Fransız ekmeği brioche var. Deve dikeninden (Hedysarum alhagi) çıkarılan Hedysarum kudret helvasının tadı akçaağaç şurubu, esmer şeker, şekerkamışı şurubu, bal ve kabuklu yemişlerin bir karışımı. Yine Manhattan'daki Corton'ın aşçısı Paul Liebrandt, içinde Frog Hollow Çiftliği kayısıları, taze wasabi (Japon hardalı) ve Kampaçi balığı olan yemeğe Şir-Heşt kudret helvası koyuyor. Liebrandt, "Kudret helvasının tadı herkese farklı gelir. Bana nanemsi bir tat verirken, size limonmuş gibi gelebilir. Başka hiçbir malzemeye benzemez" diyor.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.