Pazartesi 29.08.2011

Güneyde Şeftali Rekabeti Git Gide Daha Çok Kızışıyor

Georgia, 100 yılı aşkın bir süredir şeftali denince kendisinin akla geldiğini öne sürüyor. Eyaletteki hükümet konağının ve ehliyet kartlarının ü z e r i nde bu meyvenin resmi duruyor. Her Noel arifesinde dev bir şefta linin kent merkezindeki bir binadan atı ldığı Atlanta'da sürücüler şeftali ağacının çeşitlemeleriyle adlandırılan caddelerde kaybolabilir. Ama işte size acı gerçek: Bu yaz Güney Carolina, Georgia'nın iki katından fazla şeftali nakliyatı yaptı. Ve bu yıllardır böyle. Georgia için işler daha da kötüye gidiyor. Temmuz sonunda Georgia Üniversitesi şeftali programını kapattı. Ve Georgia'daki şeftali üreticileri bölgesel şeftali konferansı için Güney Carolina'ya gitmek zorunda kaldı. Konferansı düzenleyen Clemson Üniversitesi'nden Doç. Dr. Desmond R. Layne, "Georgia şeftali eyaleti olabilir fakat biz daha lezzetli bir şeftali eyaletiyiz" diyor. Georgialı şeftali üreticileri konferansın yapıldığı salonda asık suratlarla oturuyor. Güney Carolinalı muadillerinin heyecanından hiç etkilenmiyor. Miktarın kalitenin yerini tutamayacağını söylüyorlar. Güney Carolina gecelerinin gerçekten iyi şeftali yetiştirmek için fazla soğuk olduğunu iddia eden Pearson Çiftliği'nden Will McGehee, "Çok miktarda üreterek öne çıkmaya çalışıyorlar fakat bizden daha iyi olamazlar. İyi bir şeftalinin anahtarı sıcak bir gecedir" diyor. Georgia'nın şeftali hâkimiyeti, Güney İç Savaşı'ndan sonra kendisini yeniden inşa ederken gelişti. 1880'lerin sonunda eyalet New York'a ve diğer Doğu Yakası kentlerine Elberta (sert, sarı etli bir şeftali türü) göndermeye başladı. Fakat 1950'lere gelindiğinde en çok şeftali üreten eyalet unvanı Güney Carolina'ya geçti. Şu an üretim miktarları düşse de, eyalet yılda 81 bin 600 metreküp şeftali naklediyor. Georgia'da ise bu miktar 36 bin metreküp. Georgialı şeftali üreticileri pes etme niyetinde değil. Şeftalilerindeki üstün lezzetin ancak kendi eyaletlerindeki sıcaklık ve kırmızı killi toprağın eşsiz bileşimiyle mümkün olabileceğini iddia ediyorlar. Georgia şeftalisini benzersiz ve mevsimlik bir ürün olarak pazarlıyorlar. Bu iş için dev bir şeftali kılığına girmiş bir maskot bile kullanıyorlar. Peki en iyi şeftaliyi gerçekte kim yetiştiriyor? Buna karar vermek zor. Pek çok faktör söz konusu: Yağmur, sıcaklık ve toprak şartlarının hepsi rol oynuyor. Fakat kendi içinde kavgalı bütün aileler gibi, yabancılar tehdit haline geldiğinde akrabalar yekvücut oluyor. Ve şeftali söz konusu olduğunda o tehditkâr yabancı, Güney Carolina ve Georgia'nın toplamından altı kat fazla meyve satan Californiya. Georgia'da Lane Southern Meyve Bahçeleri'nin yöneticisi Phillip Rigdon'a göre endişeye mahal yok: "O şeftalilerin tadı saman gibi." Güney Carolinalı Layne de aynı fikirde. "Güneyde yetişen şeftalilerin yanına bile yaklaşamazlar" diyor. Whole Foods dükkanlarının üretim koordinatörü Josh Tanner ise o kadar emin değil: "Açıkçası tatlarını ayırt edemiyorsunuz. Eyalet için bu bir gurur meselesi, durum bundan ibaret."

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.