Oruç sürecinde vücudun kendini yenilemesi için kritik bir rol oynayan bir efsanevi içecek, hem bağırsaklarınızı çalıştırıyor hem de metabolizmanızı hızlandırıyor! Üstelik açlık krizlerini önleyerek gün boyu tok kalmanıza yardımcı oluyor. Peki, bu içeceğin bilinmeyen mucizeleri neler? İşte iftar ve sahurda mutlaka tüketmeniz gereken, sağlık dolu bu içeceğin şaşırtıcı faydaları!
Oruç tüm hücrelerin yenilenmeye zemin hazırladığı sahur ve iftar arası oluşan 12 saatten uzun süren açlık sonucu vücudun tamir mekanizmalarının da aktifleştiği bir dönem. Bu süreçte bu olumlu metabolik değişimlerin olması için de iftar ve sahurda yenilen içilen her besinin de doğal yapıda, besin açısından zengin ve fermente besinlerden oluşması önem taşımaktadır.
Çünkü bağırsaklarda besinlerden alınan vitamin, mineral ve antioksidanların emilimi çok iyi olacak ki; açlık sonrası oluşan toksin ve metabolitlerin atımını hızlandıracak detoksifike edecek etki devreye girebilsin. İşte tam da burada şalgam, kefir, peynir ve turşu gibi doğal probiyotik içeren besinler ön plana çıkıyor diyebilirim.
Şalgam; su, ekşi maya, bulgur, şalgam turpu, siyah havuç ve tuzun fermantasyonu ile elde edilen yüksek probiyotik içerikli fonksiyonel bir içecektir. Şalgam turpu ve siyah havuçtan elde edilen şalgam; vücutta toksinlerin atılması, idrar söktürücü etkisi, böbrek taşı ile kumunun düşürülmesi, egzema iyileştirici ve akciğer broşlarını temizleme gibi faydaları literatürde not edilmektedir.
Türk mutfağının en iyi içeceği daha doğrusu milli içeceklerinden biri olan şalgam acılı ve acısız çeşitleri bağırsakların çalışmasında da etkilidir. Bağırsak içinde yaşayan yararlı bakterilerin çoğalmasını ve koloni oluşturmasını sağladığı için düzenli içildiğinde kronik kabızlığa, kilo verme diyeti yaparken yan etki olarak karşımıza çıkan sindirim güçlüğüne ve hazımsızlığa karşı birebir süper bir içecektir. Bu yararlı etkisi sayesinde iftarda içilen şalgam hazımsızlığı önlerken sahurda şalgam tercih ettiğinizde ise gün boyu iştah dengesini koruyarak aşırı acıkma ataklarından kendinizi koruyabilirsiniz. Ayrana katarak içebilir, yemeklerin yanında gazlı içeceklere en iyi alternatif olarak tercih edebilir. Oruç bittikten sonra da acıktıkça ara öğünlerde tok kalmayı desteklemek için tüketebilirsiniz.
LAKTİK ASİTTEN ZENGİNDİR
Laktik asit şalgama ekşi tadı verir. Laksik asit bağırsaklardaki pH düzenleyerek birçok mineralin kolondan emilimini yani biyoyararlılığının arttırılmasında ve ritmik hareketin devamlılığı ile sindirimin boşalmasının hızlanmasına destek sağlamaktadır. Özellikle sindirimi uzun süren kırmızı et çeşitlerinin yanında şalgam içmek bağırsakta kırmızı etin pişirilmesine bağlı toksinlerinde temizlenmesini sağlamaktadır.