Alzheimer, beynin sinir hücrelerinin zamanla ölmesiyle ortaya çıkan ilerleyici bir nörolojik hastalıktır. Genellikle hafıza kaybı, düşünme ve konuşma bozuklukları ile kendini gösterir. En yaygın demans türüdür ve yaşlı bireylerde daha sık görülür. Kesin tedavisi yoktur, ancak bazı ilaçlar semptomları hafifletebilir. Yeni bir araştırmaya göre ise, belirli bir içecek Alzheimer hastalığının semptomlarıyla savaşmaya yardımcı olabilir.
Bilim insanlarının yaptığı son çalışma Alzheimer hastalığına karşı koruyuculukta büyük bir gelişme yarattı. Özellikle probiyotikler açısından zengin olan kefirin, yapılan çalışmalar doğrultusunda Alzheimer hastalarının semptomlarını iyileştirdiği tespit edildi.
BAĞIRSAK KADAR BEYİN İÇİN DE FAYDALI
Brain, Behaviour and Immunity Integrative dergisinde yayımlanan son araştırmalar, kefir tüketiminin bilişsel işlevleri artırabileceğini ortaya koydu. Uzun zamandır bağırsak sağlığına olan olumlu etkileriyle bilinen kefirin, aynı zamanda beyin üzerinde de faydalı olabileceği düşünülüyor.
Araştırma kapsamında bilim insanları, kefirin beyin sağlığı üzerindeki etkisini değerlendiren yedi farklı çalışmayı analiz etti. Bu çalışmalardan biri, doğrudan insan katılımcıları içeren bir deneydi.
Araştırmacılar, kefirde bulunan probiyotiklerin yalnızca bağırsak sağlığına değil, aynı zamanda beyin fonksiyonlarına da olumlu katkı sağlayıp sağlayamayacağını incelemeye odaklandılar.
Çalışmanın yazarları, "Son yıllarda, probiyotiklerin Alzheimer hastalığının yönetiminde potansiyel rol oynayabileceği yönünde araştırmalar yapılmıştır. Kefir, probiyotikler açısından zengin bir fermente gıda olarak bağırsak mikrobiyotasını olumlu yönde etkileyebilir. Bu durum, potansiyel olarak iltihabı azaltabilir ve beyindeki toksik protein birikiminin önüne geçebilir" ifadelerini kullandılar.