ChatGPT, Gemini gibi yapay zekâ destekli sohbet botları, günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası hâline geldi. Ancak her chatbot aynı şekilde eğitilmediğinden, kullanıcılar farkında olmadan hassas bilgilerini paylaşabiliyor. İşte chatbotlarla etkileşim kurarken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar...
Bazı güvenlik riskleri barizdir; kredi kartı veya banka bilgilerinin paylaşılmaması gerektiği gibi. Ancak, bazı riskler daha az belirgindir. Kullanıcılar, bir chatbotun kendilerini eğitmek için girişlerini kullanıp kullanmadığını merak edebilir.
Büyük şirketler, sohbet botlarının kullanıcı girişlerini eğitime dahil etmediğini belirtiyor. Ancak, sohbet geçmişiniz hesabınızda saklanabilir ve kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirilme riski taşıyabilir.
Ayrıca, tüm sohbet botları aynı güvenlik politikalarını takip etmiyor. Örneğin, bazı botlar, kullanıcı verilerini doğrudan model eğitimi için kullanabilir. Bu nedenle, hangi platformla iletişim kurduğunuz konusunda dikkatli olmak önemlidir.
CHATBOTLARDA ASLA PAYLAŞMAMANIZ GEREKEN 7 BİLGİ
Kişisel Tanımlayıcı Bilgiler (PII)
Tam adınız, adresiniz, kimlik numaranız, pasaport veya ehliyet bilgilerinizi asla paylaşmamalısınız. Eğer chatbot'un sakladığı veriler ele geçirilirse, bu bilgiler kimlik hırsızlığına yol açabilir. Özellikle iş başvurusu veya özgeçmiş güncelleme gibi konularda sohbet botu kullanıyorsanız, kişisel bilgilerinizi konuşma sonrasında ekleyerek daha güvenli bir yöntem izleyebilirsiniz.
FİNANSAL BİLGİLER
Banka hesap numaraları, kredi kartı bilgileri ve kripto para cüzdan şifreleri gibi finansal bilgileri paylaşmak büyük bir güvenlik açığı yaratır. Vergi danışmanlığı veya bütçe planlaması gibi konular hakkında sohbet botlarıyla konuşuyorsanız, gerçek bilgilerinizi vermeden genel senaryolar üzerinden konuşmayı tercih edin.
ŞİFRELER VE GİRİŞ BİLGİLERİ
Chatbotlar asla e-posta, banka hesabı veya diğer platformlara ait şifreleri istemez. İki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) kodlarını paylaşmak da büyük bir güvenlik riskidir. Ayrıca, güvenlik sorularınıza dair ipuçlarını (örneğin, annesinin kızlık soyadı veya ilk evcil hayvanının adı gibi) chatbotlara yazmaktan kaçının.
ÖZEL VE MAHREM BİLGİLER
Kişisel itiraflarınızı, özel sağlık sorunlarınızı veya sizi utandırabilecek bilgileri bir chatbotla paylaşmak risklidir. Bazı botlar bu verileri kaydedebilir ve ileride kullanılma ihtimali doğabilir. Chatbotlar bir günlük veya terapist değildir.
ŞİRKET İÇİN ÖNEMLİ BİLGİLER
Yeni bir proje prototipi, gizli toplantı notları veya şirketin seyahat planları gibi hassas bilgileri chatbotlarla paylaşmayın. İş dünyasında yapay zekâ destekli botlar üretkenliği artırabilir ancak gizli bilgilerin korunması için dikkatli olunmalıdır.
Uzak Doğu denildiğinde çoğumuzun ilk aklına gelen yiyecek pirinç oluyor. Uzun yaşamları ve genç görünümleriyle dikkat çeken Asyalılar aynı zamanda zayıflıklarıyla da biliniyor. Peki bu kadar pirinç tüketen insanlar nasıl hala zayıf kalmayı başarıyor? Cevabını sizler için araştırdık.
Sağlıklı ve uzun bir hayat süren Asyalılar sürekli pirinç tüketmelerine rağmen formlarını korumayı başarıyor. Bunun ardında ise öğünlerindeki o düzenleme yatıyor.
YEMEKLERİNİN TEMELİNİ PİRİNÇ OLUŞTURUYOR
Asya mutfağında çoğu zaman hangi yiyeceğin yanına pirinç kullanılacağı değil, pirincin yanına hangi yemeğin yapılacağı asıl konu oluyor.
Beslenmelerinde temel yapı taşı olan pirincin doğru şekilde tüketilmesi de sağlıklı kalmalarında büyük bir katkı sağlıyor.
Nötr lezzeti nedeniyle akla gelebilecek neredeyse her yiyeceğe, hatta tatlılara bile (örneğin biz de sütlaç yapımında kullanıyoruz) yakışıyor.
HER GÜN PİRİNÇ TÜKETİP NASIL ZAYIF KALABİLİYORLAR?
Belki de en çok dikkat çeken detay bu kadar pirinç tüketen bir toplumun formunu koruyabiliyor olması. Yüksek karbonhidrat içermesine rağmen Asya toplumları bu besini dengeli kullanmanın yolunu bulmuş.