Adana'dan lezzet şöleni! Damak çatlatan tatlar...

Adana mutfağı, medeniyetlerin beşiği olan şehrin zengin tarihinden izler taşırken, birbirinden lezzetli yemekler ve bol baharat kullanımıyla dikkat çeker. Bu mutfak, damakları şenlendiren yemeklerinin yanı sıra, yöresel tatlarının misafirlere unutulmaz deneyimler sunmasıyla da ünlüdür.
Giriş Tarihi: 13.02.2024 10:27 Güncelleme Tarihi: 13.02.2024 10:27

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Adana'dayız. Türkiye'nin en özgün ve en lezzetli mutfaklarından biri Adana'ya ait. Adana mutfağı, ülkemizde et ve kebap kültürünün en iyi temsilcilerinden biri olarak dikkat çekiyor. Medeniyetlerin beşiği olması ile farklı kültürlerden de izler taşıyan Adana mutfağında birbirinden lezzetli yemeklerin yanında baharat kullanımı da yaygın. Dünyaya nam salmış lezzetleri ile Adana'ya yolunuz düşerse, bu damak çatlatan tarifleri mutlaka tadın.


KAMHİ ÇORBASI
MALZEMELER

  • 1/2 kg. dövme
  • 1/2 kg. gerdan eti
  • 1 su bardağı nohut
  • 2 kaşık yağ
  • Yeterince tuz
  • Kimyon
  • Karabiber

YAPILIŞI: Bir gece önceden suda ıslatılan dövme ve nohut, etle birlikte ateşe atılır. Tuzu eklenerek kaynamaya bırakılır. Yemeğin suyu eksildikçe üzerine kaynar su eklenir. Et kemikten ayrılıp, yemeğin malzemesi eriyince kemikler çıkarılır. Tahta bir kaşık yardımıyla karıştırılır. Muhallebi kıvamına gelince altı kapatılır. Çorbanın üzerine kızgın yağ gezdirilip, baharatlar serpilir.


TAHİNLİ LAHANA SARMASI
MALZEMELER
DOLMA İÇİN:

  • 1 adet orta boy beyaz lahana
  • 1 su bardağı dolmalık pirinç
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı veya sıvı yağ
  • 2 adet incecik doğranmış kuru soğan
  • 1 çay bardağı kadar tahin
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 adet küçük küçük doğranmış domates
  • Tuz
  • Karabiber
  • Dereotu
  • Maydanoz
SOSU İÇİN:
  • 2 çay bardağı tahin
  • 4 diş dövülmüş sarımsak
  • 1 adet limon suyu
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Tuz
  • Karabiber
  • Ilık su

YAPILIŞI: Lahanaları temizleyin ve yapraklarını ayırın. Büyük bir tencerede bol tuzlu su içinde 15-20 dakika haşlayın, çıkarın ve suyunu süzün. Harcı için; nohudu mutfak robotundan geçirin, kıyılmış soğanı, yıkanmış süzülmüş pirinci, doğranmış domatesi, tahini ekleyin. Baharatları, yağı, salçayı ve tuzu da ilave edip hepsini yoğurun. Hazırladığınız bu harç ile lahana yapraklarını sarın. Yayvan bir tencerenin dibine, kullanmadığınız lahana parçalarını döşeyin. Sarmaları tencereye dizin. İki su bardağı kadar sıcak su ile kısık ateşte 35-40 dakika pişirin. Sos için; dövülmüş sarımsak, tahin, limon suyu, kimyon, tuz, karabiber ve biraz suyu blender'dan geçirip, pişen dolmanın üzerine sosu dökün ve hemen servis yapın.


HALKA TATLISI
MALZEMELER
HAMUR İÇİN:

  • 2 adet yumurta
  • 2 su bardağı irmik
  • 1.5 su bardağı un
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
ŞERBETİ İÇİN:
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
YAPILIŞI: Öncelikle şerbetin önceden yapılmış ve soğumuş olması gerekiyor. Hamuru için gerekli olan malzemeler karıştırılır. Sıkma torbası ya da pompaya doldurularak kızgın yağa sıkılarak kızartılır. Kızaran tatlılar yağdan çıkartılıp direkt şerbete atılır. 1-2 dakika şerbeti çekmesi beklenir ve şerbetten çıkartılır.
HABERİN DEVAMI
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.