Robusta Kahve Nedir? Robusta Kahve Çekirdeği Hangi Ülkenin Ürünü ve Nerede Yetişir?

Bilimsel adı Coffea canephora olan bitkinin çekirdeklerinden üretilen Robusta kahve yoğun ve topraksı aromasıyla öne çıkar. Bu kahve çeşidi baskın aroması sayesinde süt ve şeker gibi malzemelerle hazırlanan içeceklerde yaygın olarak kullanılır. Arabica ve Robusta farkı ise bu kahve çekirdeklerinin yapısına göre açıklanabilir. Dolayısıyla Robusta kahve nedir, çekirdeği hangi ülkenin ürünü ve nerede yetişir gibi sorular detaylı olarak incelenmelidir.
Giriş Tarihi: 16.09.2023 10:48 Güncelleme Tarihi: 16.09.2023 10:48

Kahve piyasasının neredeyse %40'ını oluşturduğu söylenen Robusta kahve Coffea canephora adlı bitkinin çekirdeklerinden elde edilir. Yoğun bir aromaya sahip olduğu bilinen Robusta kahvenin çekirdekleri hem yetiştirilme koşulları hem de içeriği bakımından Arabica'dan farklıdır. Bu doğrultuda genelde espresso ve hazır kahve yapımında kullanılan Robusta kahve nedir, çekirdeği hangi ülkenin ürünü ve nerede yetişir gibi sorulara yanıt sunulmalıdır.

Robusta Kahve Nedir?

Bilimsel adı Coffea canephora olan bitki türünün çekirdeklerinden elde edilen Robusta kahve, kafein oranı yüksek olan kahve çeşitlerinden biri olarak öne çıkar. Kahve piyasasının neredeyse %40'ını oluşturduğu bilinen bu ürün özgün bir yapıya sahiptir. Yoğun ve sağlam bir dokuya sahip olan kahve çeşitleri arasında yer alan Robusta bu özellikleri sayesinde meyvemsi ve topraksı bir lezzet sunar. Arabica olarak adlandırılan kahve çeşidinden belli başlı özellikleriyle ayrılan Robusta daha alçak rakımlı yerlerde yetiştirilebilir. Bununla birlikte incelenen kahve çeşidinin elde edildiği bitkinin kuraklık ve hastalıklara karşı daha dayanıklı olduğu bilinir. "Robusta kahve çekirdeği hangi ülkenin ürünü ve nerede yetişir?" diyenlere aktarılması gereken doğru yanıt ise temelde Batı ve Orta Afrika'dır. Buna ek olarak Güneydoğu Asya ve Brezilya'da da yaygın olarak Robusta kahve çeşitlerinin yetiştirildiği söylenebilir. Robusta kahve çekirdeğinin temel özelliklerini araştıran kişilere ise aşağıdaki bilgiler sıralanabilir:

  • Çekirdekleri yoğun, odunsu ve güçlü bir aromaya sahip olan Robusta kahvenin kafein oranı yüksektir.
  • Bu kahve çekirdeğinin asitlik oranı düşük iken daha az maliyetle imal edildiği söylenebilir.
  • Yüksek verimliliğe sahip olduğu bilinen Robusta kahve çekirdeği genelde hazır kahve ve espresso yapımında kullanılır.
  • Yuvarlak bir yapıda olan Robusta kahve çekirdeği özellikle çiftliklerde kolaylıkla yetiştirilebilir.
  • Genellikle blend olarak sunulduğu belirtilen Robusta kahve çekirdeğinin aroması süt ve şeker gibi çeşitli malzemelere baskın gelecek kadar yoğundur.

Arabica ve Robusta Kahve Farkı Nedir?

Kökeni Batı ve Orta Afrika olarak belirtilen Robusta kahve ile Etiyopya ve Güney Sudan'a özgü olduğu bilinen Arabica kahvenin farkları sıklıkla araştırılır. Arabica ve Robusta farkı üzerine açıklama yapılırken ise bu kahve çekirdeklerinin çeşitli özellikleri dikkate alınmalıdır. Bu bağlamda kahve piyasasında önemli rol oynayan Arabica ve Robusta adlı ürünlerin temel farkları aşağıdaki gibi belirtilebilir:

  • Arabica kahve çekirdekleri daha büyük ve oval yapıda iken Robusta çekirdeklerinin dairesel bir görünüme sahip olduğu söylenebilir.
  • Bu iki kahve çeşidinin de yoğun bir aromaya sahip olduğu bilinse de Arabica kahvesi keskin ve acı olmasıyla ön plana çıkarken Robusta daha yumuşak bir içime sahiptir.
  • Arabica kahve çekirdeklerinin yetiştirilmesi için daha uygun koşullara ihtiyaç duyulurken Robusta kahve dünyanın birçok yerinde kolaylıkla yetiştirilebilir.
  • Robusta kahvenin Arabica'ya göre daha yüksek oranda kafein içerdiği söylenir.
  • Arabica kahve çeşidi Robusta kahveye göre daha fazla lipid ve şeker içermesiyle öne çıkar.
  • Robusta kahvenin üretim maliyeti yetiştirilmesi zahmetli olan Arabica'ya göre daha düşüktür.
HABERİN DEVAMI