Şeker Hamuru Nasıl Açılır? Sert Şeker Hamuru Nasıl Yumuşatılır Ve Açılır?
Güzel pastalar yapabilmek için şeker hamuru yapımını bilmek gerekir. Özellikle renkli ve neşeli pastalar yapmak için hamurun nasıl yumuşatılması gerektiğini de araştırmak gerekiyor. Evde doğum günü pastası yaparken ya da kutlama için hazırlanırken pastaların gösterişli olmasında bu hamurların önemli katkıları bulunuyor. Sert şeker hamuru nasıl yumuşatılır ve açılır sorularının yanıtlarını bilmek kusursuz pasta yapabilmenin püf noktalarındandır.
Şeker Hamuru Nasıl Açılır?
Pasta ve kurabiyelerin vazgeçilmez malzemelerinden birisi şeker hamurudur. Bir pastayı hazırlarken görsel süslemelere gereksinim duyulur. Bu süslemeler içerisinde her türlü pasta görünümünü elde edebilmeye imkân tanıyan ürünlerdir. Şeker hamurları akışkan pastalarda dolgu veya krema olarak kullanılabilir. Bunun yanında kaplama ve süsleme malzemesi olarak da sıklıkla tercih edilir. Süsleme için kullanmadan önce şeker hamurunu açmak gerekir. Açma işlemini şu şekilde yapabilirsiniz:
- Kuru, temiz ve düz bir zemin tercih etmeniz gerekiyor. Bunun için mutfak tezgâhları ideal alanlardır.
- İlk alındığında sert bir yapısı olabilir. Böyle durumlarda hamuru el ile yumuşatmak daha kolay açılmasını sağlar.
- Şeker hamurunu açmak için mutlaka yapışmayan merdaneler kullanmak gerekir. Kalın bir oklava da tercih edilebilir.
- Hamurun alete yapışmamasına dikkat etmek gerekir. Bunun için de araçları ve açma alanını pudra şekeri ile kurutmaya dikkat etmek gerekir.
Biraz pudra şekerini hamur üzerine de serpmek daha kolay hamur açmaya yardımcı olur.
Şeker Hamuru Malzemeleri Nelerdir?
Şeker hamuru yapılmadan önce malzemelerini eksiksiz olarak temin etmek gerekiyor. Bununla birlikte malzeme miktarı elde edilmek istenilen şeker hamuru kıvamına göre farklılık gösterebilir. Temel olarak su ve şeker kullanılarak yapılan bu hamur türünde farklı tat ve renkler için malzemeler farklılaştırılabilir. Şeker hamuru yaparken şu detaylar önemlidir:
- Şeker hamurunu daha yoğun hale getirmek için jelatin ya da gliserin kullanılabilir. Bu kaplama ve süsleme için tercih edilen uygulamalardandır.
- Tat için ise vanilya ya da limon suyu tercih edilmektedir. Bazı durumlarda gıda boyaları da kullanıldığı söylenebilir.
- Eve yapabilmek için şeker, yağ ve su gerekir. Bunlara ek olarak jelibon tercih edilebilir.
- Eritilmiş olan jelibonu şeker, yağ ve su ile karıştırmak şeker hamuru elde etmek için yeterlidir.
Tat vermesi için de limon suyu, vanilya gibi tatlandırıcılardan yararlanılabilir. Pudra şekerini hamurun rengini kaybetmemesine dikkat etmek gerekiyor. Bu aşamada pudra şekeri yoğunluğunu iyi ayarlamak gerekir.
Sert Şeker Hamuru Nasıl Yumuşatılır?
Şeker hamuru sert yapıda olduğundan açmaya başlamadan önce biraz yoğurmak gerekir. Çok kuru olması açmayı zorlaştıran etkenlerden biridir. Bu da hem şekil almasını hem de işlenmesini daha zor hale getirir. Merdane ile açarken tezgâh üzerine nişasta serpiştirmek açılmasını kolaylaştırır. Ancak mutlaka açmadan önce el ile yumuşatmaya önem verilmelidir.