Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ADALET CİNGÖZ

Müzen mi var, derdin yok

DEMSA grup bildiğiniz gibi hararetli bir şekilde müze açma hazırlığı içinde. Çetin Sarıdoğan, en son fuardan Ertuğrul Ateş'leri Çağla Cabaoğlu'ndan 165 bin dolara satın aldı. Müzeyi tasarlamak üzere ise Zaha Hadid'le anlaştı. Zaha Hadid, Kartal'ı baştan yaratacak mı bilemiyoruz, ancak İstanbul'un santralistanbul'dan sonra özel olarak tasarlanacak ikinci müzesi Haliç'te açılacak. Mustafa Taviloğlu da müze açıyor. Kendi koleksiyonunu derleyip toparlayarak genç sanatçılardan işler satın alarak genişleten Taviloğlu'nun müzesiyle İstanbul kısa zamanda bir müze cennetine mi dönüşecek? Taviloğlu'nun müzesini kim tasarlayacak?
Bu kadar çok özel müzenin açılacak olmasından Latin Amerikalı salsa hocam Carla Soto'ya tesadüfen bahsettiğimde, kendi ülkesinde de Chavez'den önce tam bir çağdaş sanat müzesi enflasyonu yaşandığını, hatta onların birinde performans workshopları düzenleyerek iyi para kazandığını anlattı. Hatta bu çalıştığı müzenin sahibesinden bahsetti. Venezuela'nın Oprah'sı olarak bilinen televizyon yıldızı Bayan Sofya İmber'den... Bayan İmber, Venezuela'nın ilk çağdaş sanat müzesini kendi ismiyle kurmuş. Hatta müze etkinliklerini gecekondu mahallelerine taşıyarak İstanbul 2010 projeleri deyişiyle iyileştirme projelerine imza atmış. Müzeyi Picasso, Braque, Marisol, Bacon ve George Segal'le doldurmuş. Sadece o değil, onun gibi pek çok özel müze 1990'larla birlikte açılıp Chavez'in iktidarıyla mali ve siyasi sıkıntılar yaşayarak düşüşe geçmişler. Chavez'in çağdaş sanatı sevmemesi nedeniyle şimdilerde küçük, alternatif sanat merkezleri çağdaş sanat sergiliyormuş.
Biz de Venezuela gibi olacağız, yakında Seda Sayan da müze açacak demiyorum elbette... Ama özel şahıs müzelerinin ne kadar kamuyu temsil ettikleri büyük soru işareti... Zamanla kamuyu temsil edecekleri kesin ama bu süre içinde Zaha Hadid imzalı tasarım bir müzede ne gösterilecek? Ertuğrul Ateş retrospektifi mi? Müze açan koleksiyonerlerin en büyük derdi koleksiyonlarının ev ve ofislerine sığmaması değildir umarım...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA