Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Hrant Dink'i öldürtenlerin amacı neydi?

Sabancı Üniversitesi profesörlerinden tarihçi Halil Berktay, dünkü yazısında 19 Ocak 2007'de öldürülen Hrant Dink için şöyle diyordu:
"Ulusalcılığın tetiklediği Ergenekonculuk, neden öncelikle onu hedef seçti? Aslında çok basit. (...) Sadece Ermeni olduğu; bir dizi çıkıntı aydın arasında tek Ermeni olduğu için. Kendi ırkçılıkları gözlerini kör etti. Tepki olmaz sandılar, kim vurduya gider, sorulmaz hesabı. İstanbul'un göbeğinde yüz binler 'Hepimiz Ermeniyiz' diyecek! Bunu akıllarına bile getirmediler." (Taraf, 14 Mayıs)

***

Bu yoruma katılmıyorum.
Hrant Dink'i, "sadece Ermeni olduğu için" değil, başka hesapların parçası olarak, planlı bir biçimde öldürttüler.
Dink cinayetini, Trabzon'daki Rahip Santoro ve Malatya'daki misyonerlik faaliyetlerinin parçası olan Zirve Kitapevi katliamlarıyla birlikte düşünmek gerekir. Türkiye'yi, farklı dinlere tahammül etmeyen canilerin cirit attığı bir toplum olarak göstermek istiyorlardı.
Çünkü Türkiye'nin AB'ye girmesine karşıydılar. Beklentileri, bu tip cinayetlerin işlendiği bir ülkeyi AB'nin bünyesine kabul etmemesiydi.

***

Meğer olaya bu açıdan bakan başkaları da varmış. Örneğin Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu Başkanı Doç. Sedat Laçiner:
"Türkiye ne kadar AB'ye yaklaşırsa, o kadar müktesebatını değiştiriyor. Milli Güvenlik Kurulu' ndaki değişim ortada.
"(Ergenekoncular) Bunu en önemli tehlike olarak görüyorlar.
Söylemleri AB'nin Türkiye'yi böleceği yönünde ama devlet yapısının şeffaflaşmasından korkuyorlar. "Rahip Santoro, Danıştay, Zirve Yayınevi'ndeki misyonerler, Hrant Dink cinayetleri bunun içindi. Hitler'in 'Kavgam' kitabının çok sattığını manşete çıkarıyorlar.
"Bunlara göre hükümetle El Kaide, Tayyip Erdoğan ile Usame bin Ladin arasında bir fark yoktur. Batı'ya yansıtmak istedikleri Türkiye manzarası budur." (Aktüel'in son sayısı.)

***

Bence Ergenekoncuların Nobel ödüllü Orhan Pamuk'u da öldürmek istemeleri aynı mantığın ürünü:
Bilhassa Avrupalıların, "Şu Türkler ne kadar barbar; en büyük yazarlarını dahi katlettiler" demesini istiyorlar.
Bu imajı pekiştirmek için NeoCon'cu araştırma kuruluşu American Enterprise Institute'da çalışan 'uzman müsveddesi' Michael Rubin'i dahi devreye sokmadılar mı?
Ahtapotun kolları uzun!
Not 1: Konu açılmışken soralım. Harp Akademileri'nde konuşma yapması için Michael Rubin'i kim önerdi? Onayı kim verdi?
Not 2: Laçiner, Aktüel'deki mülakatta Ergenekon şebekesinin Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs, Rusya, İsrail ve ABD ('NeoCon'lar) bağlantıları hakkında da çok önemli şeyler söylüyor. Mutlaka okuyun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA