Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

'İlahi kıyamet' mi yoksa 'siyasi kıyamet' mi daha yakın?

Mevsimlerin kayması, küresel ısınma ve doğal felaketler "Dünyanın sonu mu geliyor" yani "Kıyamet yakın mı" sorusunu yine gündeme getirdi... Diyanet İşleri eski başkanı ilahiyatçı Prof. Dr. Süleyman Ateş'in yıllar önceki bir yazısında verdiği "Kıyamet"e ilişkin bilgileri arşivimden çıkardım.
Buna göre kıyamet alametleri konusunda Kuran'da açık bir ayet yokmuş. Allah'tan başka kimsenin bilmeyeceği, ansızın gelecek olan kıyametin Peygambere de bildirilmediği Kuran'da vurgulanmaktaymış. Ancak bazı ayetlere dayanılarak ve birbirleri ile çelişkili rivayetler kullanılarak "Kıyamet alametleri" ile ilgili zorlama yorumlar yapılagelirmiş.

Bina ile zina arttı mı?

Gerçekten de "Kıyamet ha koptu, ha kopacak" diye insanları ürkütenler gibi "Dabbetül-arz (yerden çıkacak canlı) şudur" diye olmadık yorumlar yapanlar da yok mu? Herhalde sizler de "Bina ile zina arttı. Kıyamet yakın" diyenlere rastlıyorsunuzdur... Süleyman Ateş söz konusu yazısında "Ragıb el-Isfahani"ye dayanarak üç türlü kıyameti sıralamıştı...
Küçük Kıyamet- Bireyin ölümü, kişisel kıyamet/ Orta Kıyamet- Bir neslin yok olması, toplumsal kıyamet/ Büyük Kıyamet- Kozmik veya küresel kıyamet.

İdeolojik kıyamet
İlahi kıyametin müneccimliğini yapanlar kadar, belli klişe cümlelerle ideolojik kıyamet müneccimliği yapanlar çok fazla değil mi toplumumuzda? "Rejim tehlikede, bu işin sonu yok/ Demokrasi Cumhuriyet'i yozlaştırdı, laiklik elden gidiyor/ Bu gidişle çöker ve dağılırız/ Çok endişeliyim, yolun sonu göründü" Bu tür cümleleri sık sık duymaz mıyız?

Üç çeşit siyasi kıyamet
Parti ve ideoloji farkı olmaksızın, siyasetçilerin ve onların uydularının açısından da, üç türlü kıyamet yok mudur?
Küçük Kıyamet- Kendi içinde bulunduğu partide arasının iyi olmadığı kadroların yönetime gelmeleri/ Orta Kıyamet- Adayı olduğu veya tuttuğu partinin seçimi kaybetmesi ve siyasetin rantının rakip parti taraftarlarınca paylaşılması/ Büyük Kıyamet- Tuttuğu partinin ve sahip olduğu ideolojinin halk tarafından reddedilmesi ve bundan sonra da hiçbir seçimin kazanılamayacağının anlaşılması.
Kısacası 1 Kasım seçim sonuçları da bazıları için "Büyük Kıyamet" anlamına gelebilir...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA