Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Milli Kütüphane

İzmir Milli Kütüphanesi, geçtiğimiz günlerde 100. yaşını kutladı. İzmir'in bu asırlık kültür çınarının anlamlı yıl dönümünde, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Kitaplığı'ndan, yeni bir kitap yayınlandı. "100. Yılında İzmir Milli Kütüphane" adını taşıyan bu kitabın yazarı değerli Ahmet Gürlek. Tam 47 yıllık kütüphaneci olan Ahmet Gürlek, bu mesleğin duayenlerindendir.
Kitap ön fonunda, Milli Kütüphane'nin yüz yıllık serüvenini yansıtırken, arkada İzmir'in yüz yıllık kültür hayatının izlerini aktarıyor. İzmir'in renkli kültür hayatının, kütüphanenin kurulduğu 1912 yılından itibaren, kentin geçmişine yapılan göndermeler eşliğinde, nasıl şekillendiğini daha iyi anlıyorsunuz. Örneğin matbaanın, kente ilk gelişiyle birlikte yaşanan önemli kültürel gelişmelerden başlayarak, çok sayıda İzmirli'nin anılarıyla süslenmiş dev caddede yürürken hissediyorsunuz kendinizi.

KISACIK İNSAN HİKAYELERİ

Bu arada İzmir'de matbaanın, ilk kez 1658 yılında Abraham Ben Yididya Gabay adlı bir Musevi tarafından kurulduğunu da yeni öğrendim. İzmir'in, ilk kitapçıları, ilk dergileri, ilk gazeteleri, kısacık insan hikayeleriyle birlikte, günümüz İzmir'ini selamlıyor sanki.
Halkevi, Türk Ocağı'nın İzmir'in kültür hayatına katkıları, İzmir'e açılan müzelerin serüvenleri, İzmir Türk Maarif Cemiyeti'nin kısacık öyküsü, kentin kültür dünyasına yeni pencere açıyor.
Kitabın ana konusunu oluşturan Milli Kütüphane başta olmak üzere, İzmir'de kurulan kütüphanelerin renkli anlatıları ilgi çekiyor. Milli Kütüphane'yi de içeren anılar kısmı da, çok ilginç. Sevgili Ahmet Gürlek, gerçekten ince bir işçilikle donattığı bir kültür envanteri çıkarmış sanki ortaya. Bu nedenle yürekten kutlamak gerekli kendisini. Kent hafızasına düşülmüş çok önemli bir not. Çok uzun yıllardır, İzmir Milli Kütüphane'nin müdürlüğünü yapan Ahmet Gürlek için, sevgili Yaşar Aksoy bir şiir yazmıştı yıllar önce. Bu şiiri hak ettiğini bir kez daha anlamış olduk Gürlek'in:
"Gözünde gözlük / Saçları seyrek / Kütüphanede nefer / Kitaplı münevver."
Arada sırada döneriz yine bu kitaba...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA