Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Rapor süresini devamlı uzatana kapıyı gösteriyorlar

Özel şirkette çalışıyorum. Yüzde 41 oranında özürlü raporum var. Rahatsızlığım nedeniyle rapor alıp istirahat süremi uzatıyorum. İşyerimden "Bu şekilde devam ederseniz iş akdinizi feshederiz" uyarısı yapıldı. Bildiğim kadarıyla özürlüyü koruyan yasa var. Buna rağmen işveren özürlü birini işten atabilir mi? İsmi saklı/ ANKARA
Değerli okurum... 5378 Özürlüler Yasası ve 4857 sayılı Yasa'nın 30'uncu maddesinde özürlülerin işe girmesi için hüküm bulunuyor.
Ancak özürlülerin de diğer işçiler gibi işyerinde uyması gereken kurallar var. Eğer özürlü kontenjanından işe başlarken raporunuzdaki konumunuza uygun bir birime yerleştirilmemişseniz haklı sebebiniz olabilir. Ancak, Yargıtay'ın bir kararında da "Sık sık hastalanarak rapor alan, raporlu olduğu dönemde şehir dışına giderek yürüyüşe katılan işçinin iş sözleşmesinin feshinin geçerli nedene dayandığı kabul edilmiştir" deniliyor. (Y.9. HD., 14.7.2005 T.2005/ 20339 E., 2005/26307 K.)
Emsal teşkil edebilecek bu hükme göre "Özürlüyü koruyan yasa var" diyerek işverenin iyi niyetini suiistimal etmeyin. Sürekli bahaneler üreterek çalışmaktan kaytarırsanız özürlü de olsanız özlük haklarınız verilerek işten atılırsınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA