Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

184 bin kişiyi sakat bırakan canavar!

Bugün Trafik Mağdurlarını Anma Günü. Taksim Meydanı'nda saat 11.30-12.00 sularında yapılacak törende, hem bu köşenin yazarı hem de başkanı olduğum Birleşik Sakatlar Federasyonu olarak yerimizi alacağız. Çünkü, her gün artan araç sayısı, yolların yetersizliği ve hız sevdalısı dikkatsiz şoförlerin kurallarla dalga geçmesi sonucu, sağlıklı doğup büyüyen pek çok insanın yaşamı bir tampon darbesiyle köreliyor. İşte bu özel günde çeşitli etkinliklerle kazalarda daha fazla kayıp yaşanmaması için dikkatler çekilecek.
Trafik kazaları dünyanın temel, Türkiye'nin ise çözümü en zor sorunlarının başında geliyor. Gelin kadranları 250-300'leri gösteren pahalı ölüm makineleriyle kurallarla dalga geçen sürücülerin yarattığı hazin tabloya birlikte bakalım.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) 170 ülkeyi kapsayan araştırması, ölümlü kazaların yüzde 90'ının düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana geldiğini de ortaya koyuyor.
Araştırmaya göre, dünyada trafik kazalarından her yıl 1 milyon 270 bin kişi hayatını kaybediyor.
WHO 10 yıl içinde bu sayının iki katına çıkacağını öngörüyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre geçen yıl Türkiye genelinde meydana gelen 459 bin 941 trafik kazasında 4 bin 228 kişi öldü, 183 bin 841 kişi yaralanarak çoğu sakat kaldı. 16 yılda (1980-2008) oluşan kazalarda 146 bin 641 kişi hayatını kaybetti, 7 milyon 258 bin 342 kişi yaralandı. Sayılara baktığımızda Türkiye'de yaşayan her 7 kişiden biri trafik kazasında mağdur olmuş.
2008'de meydana gelen trafik kazalarında toplam 1 milyar 112 milyon 204 bin 949 liralık maddi hasar meydana geldi. Kısaca kazalar hem insan hayatında manevi çöküntü yaratıyor, hem de maddi kayıplarla milli ekonomideki karadeliğin büyümesine yol açıyor.
Avrupa Birliği'nde yapılan araştırmalara göre, trafik kazalarında ölen bir kişinin işgücü kaybı, tıbbi masraflar, cenaze töreni ve sonrası giderler, yol ve araçlarda meydana gelen hasarlar göz önüne alındığında karşımıza yaklaşık 350 milyon dolarlık bir ekonomik maliyet çıkıyor. Geçen 17 yıllık süreçte milyonlarca dolar harcanarak her sokak ve caddeye yaptırılan trafik levhaları, sinyalizasyon sistemleri, televizyon ve gazetelerde çıkan uyarıların bile sürücülerin trafik canavarı olmasını engelleyemediğini görüyoruz.
Sadece geçen yıl,
118 bin 152 alkollü sürücü yakalanmış.
2 bin 655 sürücü 100 ceza puanını doldurmuş.
1.075 kişi hız limitini aşmış.
185 bin 370 kişi kuralları ihlal ederek mahkemeye sevk edilmiş ve 878 kişi hüküm giymiş.
640 bin 189 araç ise trafikten men edilmiş.
Gelin hep birlikte "Kazasız Günler" diyerek elimizi taşın altına sokalım. Kurallarla dalga geçen sürücülerin yollarda gazlayıp, ölüm makinesi gibi çalışarak sağlıklı insanları sakat bırakmasını önleyelim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA