Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİLEK GÜNGÖR

Dolarda JP Morgan parmağı

Türkiye’de piyasa kapandıktan sonra spekülatif atağa dönüşen dövizdeki hareketlilikte JP Morgan’ın parmağı çıktı. SPK ve BDDK, manipülatif raporla yanıltan JP Morgan hakkında inceleme başlattı

Cuma gün boyu süren, Türkiye'de piyasa kapandıktan sonra spekülatif atağa dönüşen dövizdeki hareketlilikte swap piyasasının en büyük oyuncusu JP Morgan'ın parmağı çıktı. 5.65 TL seviyesindeyken yabancıların opsiyon kapatması, arkasından da JP Morgan'ın 5.90 TL hedefiyle uzun vadeli pozisyon önerdiği rapor kurda spekülatif artışa neden oldu.

TÜRKLER ÇEKİLDİ PATLATTILAR
Analistler, cuma sabah 10:30'da hareketliliğin akşam Türkiye'de piyasanın kapanmasının ardından hızlandığına işaret ederek, "Opsiyon kapatmanın iki yönü var: Biri spekülatif, diğeri korunma... Türk oyuncular piyasadan çekildikten sonra hareketlilik hızlandı. 5.65 TL'den 5.84 TL'ye çıkış çok hızlı oldu. Akşam saatlerinde yaşanan atak spekülatif" dedi.

BORSADAN ÇIK DÖVİZE GİR
Dövizdeki hareketlilik başladığında JP Morgan, Citibank, Deutsche, Credit Suisse gibi Londra ve ABD'li bankaların Borsa İstanbul'da ve Devlet İç Borçlanma Senetleri'ndeki (DİBS) varlıklarını satıp dövize yöneldiğini belirten analistler, "Kur 5.60 TL'yi geçtikten sonra JP Morgan 5.90 hedefli alım önerdi. 5.65 TL kırıldığında opsiyon kapanışları oluyor. 5.80 geçildikten sonra dönüş başladı" yorumunda bulundu.

INSIDER YAPTI
JP Morgan, Türkiye'de döviz swap işlemlerinin dörtte birini gerçekleştiriyor. Bankanın, kritik döviz pozisyon bilgilerini kullanarak, insider trading kapsamına girecek işlemler gerçekleştirdiği konuşuluyor. Bu kritik bilgileri kullanarak son dönemde TL hakkında spekülatif amaçlı bazı raporlar ürettiği de iddialar arasında.

ENDONEZYA'DA İŞLEMLERİ YASAKLANDI
2015'te benzer işlemleri Endonezya'da yapan banka, ülkenin para biriminde ciddi değer kayıplarına neden olmuş, daha sonra yazdığı raporu çekmesine rağmen 16 ay boyunca Endonezya'da işlem yapması yasaklanmıştı.

KALICI OLMAZ
Piyasa uzmanları Merkez Bankası'nın cuma günü kademeli olarak en az 150 baz puanlık sıkılaştırma anlamına gelen likidite adımının hafta başında etkisini göstereceğini belirtiyor. Merkez Bankası fonlamanın faizini artıracağı için yabancıların TL'yi açığa satma maliyeti artacak. Bunun da piyasayı olumlu etkileyeceği belirtiliyor.

REZERVDE OLAĞANDIŞILIK YOK
Dövizdeki yükselişi net döviz rezervine bağlayarak "TCMB'de para kalmadı" algısı yaratanlara da bankadan yanıt geldi. Banka yetkilileri, azalışta olağandışı bir durum olmadığını, son dönemde 5.3 milyar dolar tutarında dış borç ödemesi ve enerji ithalatçısı kurumlara döviz satımı yapıldığını belirterek, "Rezerv rakamlarıyla ilgili olağandışı bir durum yok" dedi. TCMB verilerine göre, bankanın brüt döviz rezervi 15 Mart itibarıyla bir önceki haftaya göre 3.18 milyar dolar azalışla 73.78 milyar dolara gerilemişti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA