Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Aspirin kanseri önler mi?

Geçen hafta gazetede aspirinin kanserden koruduğu yazıyordu. Böyle bir şey olabilir mi? Her gün aspirin kullanmamıza gerek var mı? A.C./İstanbul
Son dönemde yayınlanan ve 25 binden fazla kişiyi inceleyen bir çalışmaya göre düşük dozda aspirin almak kanser riskini azaltıyor. Beş yıl boyunca günde yaklaşık 75 mg aspirin alanlarda kanserin tipine göre risk yüzde 10 ile 60 arasında düşüyor. Örneğin, mide-bağırsak kanserlerinde bu risk yüzde 54 oranında azalıyor. Ancak bu sonuçlar herkesin aspirin alması anlamına gelmiyor. Bu faydalar özellikle 40-50 yaşları sonrasında aspirine başlayanlar için belirgin.

YÜKSEK DOZA GEREK YOK
Ayrıca aspirine bağlı kanama riskini de göz önüne almalısınız. Bu nedenle doktorunuza danışarak, aspirin kullanmanızda bir sakınca olup olmadığını öğrenin. Aspirini yüksek dozda almanıza gerek olmadığını da bilin.

Yaşlılar da seks yapar
Yaşlıların seks yapması ayıp ve tuhaf karşılanıyor. Ben buna katılmıyorum. Sizce yaşlılar seks yapmamalılar mı? Neden böyle düşünülüyor? Ş.N./Almanya
Son dönemde 75-95 yaşları arasında yaklaşık üç bin erkeği inceleyen bir çalışma, yaşlılıkta da cinselliğin devam ettiğini gösterdi. Araştırmaya göre; her beş erkekten biri cinselliği çok önemli buluyor. Her üç erkekten biri, son 12 ay içinde cinsellik yaşadığını belirtiyor. 10 erkekten 4'ü hayatlarında daha fazla cinsellik istiyor.

DEĞİŞİKLİKLER OLUR
İlerleyen yaşlarda bilmeniz gereken nokta cinselliğinizde oluşacak değişimlerdir. Kadınlarda östrojen, erkeklerde ise testosteron hormonunun düşmesi cinsel istekte azalmaya sebep olabilir. Bu fiziksel değişikliklerin cinsel hayatın bittiğine dair bir işaret olarak algılanması da cinsel hayatı olumsuz yönde etkiler. Kalp sorunları, eklem hastalıkları, şeker, yüksek tansiyon gibi diğer sağlık problemleri de cinsel hayatınız konusunda sizi endişelendirebilir. İstek, uyarılma, orgazm, sertleşme ve boşalma ile ilgili sorun yaşayabilirsiniz. Ancak bu değişiklikler cinsel hayatınızın bittiği anlamına gelmez. Unutmayın, cinsellik sadece gençlere özgü değildir.

Kilo kemiklere zarar veriyor
Kilo fazlalığım var. Yürümekte zorlanıyorum. Doktorum diyetisyene gitmemi önerdi. Bana tavsiye edebileceğiniz bir yöntem var mı? F.S./Mersin
Geçmişte yapılan birçok çalışma, kilo fazlalığı ve obezitenin kemik erimesine karşı koruyucu olduğunu göstermişti. Hatta bu sonuçlar kilo probleminin neredeyse tek olumlu yanıydı. Son dönemde Amerika'da yapılan bir çalışma fazla kilonun kemikleri korumadığını tam aksine kemik erimesini hızlandırdığını gösterdi. Bu risk özellikle bel çevresi kalınlığı olanlarda artıyor.

BEL ÇEVRESİNE DİKKAT!
Araştırmacılar organ çevresindeki yağların kemik yoğunluğunu azalttığını belirtiyor. Bu nedenle sağlıklı bir kilo aralığı hedefleyin. Bel çevrenizi kadınsanız 80, erkekseniz 94 santimin altında tutun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA