Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AYŞE ÖZYILMAZEL

Gafillikler Kitabı: Futbol topu yuvarlak mı?

Hadi buyurun eğlenceye, buyurun gafilliklerimize, buyurun bildiğimizi sandıklarımızın gerçeğine... Kitabımızın adı: 'Gafillikler Kitabı'. Akdoğan Özkan boş bulunup yanlış bildiğimiz 101 şeyi araştırmış yazmış. Yazarın 'İstanbul'da Ölmeden Önce Yapmanız Gereken 101 Şey' kitabını göz önüne alarak, hadiseye 'Ölmeden Önce Yanlış Bilmememiz Gereken 101 Şey' kıvamında da yaklaşabiliriz. Hadi birini çiziktirelim. Hazır mısınız, soruyorum: "Futbol topu gerçekten yuvarlak mıdır?" Biiip! "Evet" dediniz, kaybettiniz.

MEŞİN YUVARSI...
İşte açıklaması: Futbol topu yuvarlak değil, yuvarsıdır. Çünkü yuvarlaktan kasıt küredir. Oysa resmi futbol topu hiçbir zaman bir tam küre değildir, küremsidir. Topun tam yuvarlak olmasını engelleyen şey, her futbol topunda birbirine dikilmesi gereken beşgen ve altıgenlerin bulunması gereğidir. Top, mutlak suretle 12 siyah altıgen ve 20 beyaz beşgenin dikilmesiyle, yani 32 geometrik şeklin birbirine tutturulmasıyla meydana gelen bir 'meşin yuvarsıdır', 'meşin yuvarlak' değil! Yaaa... Ayrıca meraklısına ek bilgi; futbol topu eğer yuvarlak olsaymış yani 32 yüzeyli geometrik şekle sahip olmasaymış kolayca deforme olabilir, zor şişirilir, sahada düzgün durmaz ve dayanıklı olamazmış. Futbol yorumcuları bundan sonra 'top yuvarlak' demezler herhalde.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA