Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

HSYK'da nefesler tutuldu

Türkiye'de hiçbir şey gizli kalmıyor artık. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyesi Ali Suat Ertosun, Haziran ayı ortalarında, Ergenekon sanıklarından Engin Aydın'la Kent Otel'de buluşmuş; fotoğrafları gazetelerde yayınlandı. Ertosun'un, Ergenekon savcılarının ve JİTEM cinayetlerinin peşine düşen Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı Ergün Tokgöz'ün değiştirilmesi için Kurul'a teklifte bulunduğu basına yansıdı.

***

Diyarbakır'daki Ağır Ceza Mahkemesi, faili meçhul cinayetlerin aydınlanması açısından önemli bir işlevi yerine getiriyor.
Albay Abdülkerim Kırca hakkında, JİTEM Diyarbakır Grup Komutanı olduğu dönemde gerçekleştirdiği infazlardan dolayı, Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı. Söz konusu dava, 1992-1994 arasında işlenen cinayetleri kapsıyordu; 8 kişinin, sorgulandıktan sonra Abdülkerim Kırca'nın emriyle infaz edildiği iddia ediliyordu. Kırca, intihar etti. (Ocak 2009) Genelkurmay Başkanlığı, o dönemde "kötü niyetli itirafçıların" iftiralarını dikkate alarak yayın yapan gazetecileri suçlamanın yanı sıra, bütün komutanların tam takım albayın cenazesine katılmasını da sağlamıştı. Oysa artık hukuk dışı yapılan işlerden hesap sorma zamanı geldi. 28 Şubat sürecinde, "JİTEM yok" deniliyordu. Artık, inkâr dönemi bitti. Nitekim, Kayseri Jandarma Alay Komutanı Cemal Temizöz de, Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı sırasında, Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ ile birlikte, 1993-1997 arasında gerçekleştirdikleri faili meçhul cinayetlerin hesabını Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi'nde veriyor. Emrindeki adamlarla birlikte, "cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, adam öldürmek ve adam öldürmeye azmettirmekten" yargılanıyorlar.
***

Bugün, HSYK toplanıyor. Siyasi irade, yapanın yanında kâr kalmasına müsaade etmeyeceğini gösterdi. Kurul, 7 kişinin iştirak ettiği toplantıda, salt çoğunlukla (4 kişinin oyuyla) karar alıyor. Müsteşar veyahut onu temsilen bir bakanlık görevlisi katılmazsa, toplantı gerçekleşemiyor. Bakalım bugün, nasıl bir sonuç çıkacak?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA