Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Doğan Öz ve Kontrgerilla

Ankara Cumhuriyet Savcı Yardımcısı Doğan Öz, 24 Mart 1978'de öldürüldü. Öz, Kontrgerilla'nın izini sürüyordu. Eşine, "Cumhuriyeti tehdit eden ölçüde bir tehlike varittir ve cumhuriyet savcısı bunu önlemek zorundadır" demişti. Öz, kontrgerilla ile ilgili dava açma hazırlığındaydı. Ön çalışma olarak yazdığı raporda, hedefi şu şekilde tesbit etmişti: "Amaç, demokrasi umudunu yok etmektir. Şiddet olayları, anarşik eylemler olarak nitelendirilebilecek kadar basit değildir... Bütün bu çalışmalar içinde askerî ve sivil güvenlik güçleri vardır. Kontrgerilla, Özel Harp Dairesi'ne bağlıdır. Sivil güvenlik güçleri içinde de, MİT elemanları ve 1. Şube görevlileri kullanılmaktadır."
Doğan Öz, bu raporu yazdıktan iki ay sonra öldürüldü. Uğur Mumcu ise, kendi ölümünden 16 gün önce yazdığı yazıda şöyle diyordu: "Birileri Türk halkını Kürt halkına, Kürt halkını da Türk halkına düşman edici kanlı bir tuzak kuruyor. Yakında yayınlanacak bir kitabımda, Kürt milliyetçileri ile istihbarat ajanları arasındaki ilişkilere ışık tutacak ilginç belgeler açıklayacağım." (8 Ocak 1993) (Bu bilgiler, Can Dündar ve Celâl Kazdağlı'nın "Ergenekon-Devlet İçinde Devlet" kitabından alınmıştır. İlk basım 1997)

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA