Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Kullanılmamak için ne yapmalı?

Balyoz Harekât belgesindeki gazetecilere ilişkin fişleme büyük yankı yarattı. Benim gibi bazı basın mensupları, "tutuklanacaklar" listesinde yer alırken, 137 gazeteci de, "yararlanılabilecek kişiler" şeklinde bir değerlendirmeye tâbi tutulmuş. Göğüslerine "yararlanabilecek kişiler" yaftası yapıştırılan talihsiz arkadaşlarımız haklı olarak tepki gösteriyor; darbe karşıtı olduklarını ifade ediyor. Çoğunun darbe karşıtı olduğundan hiç şüphe etmiyorum. Ama bilerek ya da bilmeyerek, Psikolojik Harekât içinde kullanıldıkları reddedilemez bir gerçek. Şemdin Sakık'ın sözde itiraflarına dayanılarak yayınlanan ve bazı gazetecileri, siyaset adamlarını, sivil toplum örgütlerini itibarsızlaştırmaya yönelik andıcın, 1998'de, iki büyük gazetenin manşetinde yer aldığını biliyoruz. O hadise iyice açığa çıkınca, özür dilendi ama benzer olaylarda, rejim kaygılarının abartılarak gündeme getirilmesinden vazgeçilmedi. Eskiden yazdığım bir makaleyle durumu açıklayayım:
Danıştay'a saldırı üzerine şöyle bir yorum yapmışım: "Bu olayı laik-antilaik gerginliğini arttırmak maksadıyla kullanmak isteyenler var. Nitekim CHP'li Kemal Anadol, Danıştay'a saldırıyı Kubilay vakasına benzetti. Bu davranış biçimi, ülkede kutuplaşmayı canlı tutuyor ve 'ötekinin' tehdit gibi görülmesine yol açıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bir yıl kala, kulağı delik kimseler, ülkede bir şeyler olacak beklentisi içindeydi. Birdenbire manşetlere yansımaya başlayan 'irtica' olayları, böyle düşünenleri teyit ediyordu. Falanca belediye başkanı bir ilmihal kitabı dağıtmış, filanca üniversitede 31 Mart'ta Kur'an okunmuş, 23 Nisan törenlerinde küçük kızlara çarşaf giydirmişler, Parlamento'da İmam Hatipli bir genç konuşmuş, Atatürk'ün heykeline çiçek koyarken AK Partili ilçe başkanı sakız çiğniyormuş vs... Basın mensupları andıcı tartışıyorlar. Oysa Şemdin Sakık ile ilişkili olduğu belirtilen gazetecilerin manşetten suçlandığı tarihte, böyle bir andıcın varlığı bilinmiyordu ki! Belki bugün de, karanlık odalarda, karanlık zihniyetli kişiler, bazı tertiplerin peşindedir. Peki nedir, andıçvari tertiplerin panzehiri? Hemen söyleyelim: Ayağını demokrasiye sağlam bir şekilde basmak. Sonradan günah çıkaracağınıza, önceden tedbirini alınız." (18 Mayıs 2006-Takvim)

***

3.5 yıl önce yazmıştım bu yazıyı ve meslektaşlarımızı, laik rejimin maruz kaldığı tehlikeleri abartmamaları için uyarmıştım. "Kullanılanlar" listesinde yer alan arkadaşlardan bazıları, manşetleriyle ya da yorumlarıyla, askeriye içindeki hareketliliğe zemin hazırlayıp hazırlamadıklarını düşünsünler isterim.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA