Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

AYİM Başkanı Abdullah Arslan tepkili

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) Başkanı Abdullah Arslan, tartışmalardan şikâyetçi. Canını en çok sıkan iddia, "bir yerlerden telkin, talimat almış olabilecekleri" ne dair sözler.
Arslan beni telefonla aradı ve bir kere atandıktan sonra, görevlerine son vermenin mümkün olmadığını hatırlatarak, "Bu özerk yapı içinde neden talimat alalım ki?" diye sordu.
Bence en çarpıcı cümlesi şuydu: "Yargı, sorun üretmek değil, sorun çözmek için vardır."
Eğer, AYİM, bakanların "açığa alma" kararının yürütmesini durdursaydı, sorun üretmiş olurdu.
İnanın Türkiye, haftalarca asker-siyaset ilişkilerini tartışırdı. Bu yüzden Tuğgeneral Abdullah Arslan'ın, "sorun üretmek yerine sorun çözmek" cümlesini çok beğendim.
Arslan, "Biz hukuka uygunluk denetimi yaparız, yerindelik değil" diye sürdürdü sözlerini.
21 senelik hâkim olduğunu, DGM'lerden, uyuşmazlık mahkemelerine kadar çok farklı yerlerde görev yaptığını belirtti.
Hem kendisi, hem arkadaşları tecrübeli ve bilgiliydi. Büyük bir titizlikle verdikleri kararların, bu gibi tartışmalarla gölgelenmesinden üzüntü duyuyorlardı.
Arslan, 3 generalin terfiinin engellenmesi konusunda verdikleri kararın 11 sayfalık gerekçesinin okunmasını istedi. Orada da, sadece hukuka uygunluk denetimi yapmışlardı. Çünkü Yüksek Askeri Şûra (YAŞ), o 3 askeri terfi ettirmişti. "YAŞ kararı nasıl alındı? Sivil üyelerin itirazına rağmen mi bu şekilde sonuçlandı, AYİM'deki hâkimler olarak bizler bununla ilgilenmeyiz" dedi. "3 general terfi etmeye layık mı, değil mi, böyle bir yerindelik denetimi yapamayız" diye sürdürdü sözlerini. "YAŞ'tan karar çıktıktan sonra, kararnamenin yayınlanmayıp, terfiin önlenmesi hukuka uygun değildi."
Tuğgeneral Abdullah Arslan, AYİM kaldırılırsa, büyük tıkanmalar yaşanacağını da hatırlattı: "Çünkü atamalara yüzlerce itiraz var. Bunlar, askeri mahkemede süratle çözülüyor.
Böylece birikme olmuyor. İş sivil yargıya intikal ederse, davaların sonuçlanması yıllarca sürebilecek, mağduriyetlerin giderilmesi zaman alacak."
Belki AYİM, Danıştay'dan daha adil kararlar veriyor. Mutlaka hâkimler çok titiz davranıyor ve kılı kırk yarıyor. Ama değişen dünya şartları, ast/üst ilişkisinin gölgelediği askeri mahkemelerin varlığını kabul etmiyor. Bu yüzden, kanaatimize göre, yeni anayasa değişikliğinin içinde askeri yargı meselesi de yer alacak. Ama bu yapılırken, Tuğgeneral Arslan'ın uyarıları göz önüne alınmalı, davaların gecikmesini engelleyecek şekilde idare mahkemelerinin yükü hafifletilmeli.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA