Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Kadınlara seçilme hakkı ve başörtüsü

5 Aralık, kadınların seçme ve seçilme hakkını kazandıkları gündü. Kadınlar, 1934'te, başka ülkelerdeki hemcinslerine göre çok daha önce, bu hakka kavuşmuşlardı. Ama, ilerlemiş Batı demokrasilerinde gelinen noktaya, maalesef Türkiye'de varamadık. Kadın milletvekili ve bakan sayısına bakarsanız, ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız. Bir de, bunların ötesinde "başörtülü milletvekili" meselesi var. O konu tabu ve kimse temas etmek istemiyor. Tayyip Erdoğan şöyle bir dokundu geçti, gerisi gelmedi. Kolay kolay da gelemez. Çünkü, üniversitede başörtüsü serbestliğini getirmek isteyen AK Parti, kapatma tehdidiyle karşı karşıya kalmıştı. Anayasa Mahkemesi'nin yapısı bir nebze değişmiş olsa dahi, AK Parti gene de risk alamaz. Ama belki CHP, böyle bir adım atabilir. Şimdilik, hayal gibi görünse de, Ecevit'in "Çıkarın bu kadını dışarı" sözlerinin TBMM'ye düşürdüğü gölge, ancak bir başka başörtülü kadının ya da Merve Kavakçı'nın yeniden parlamentoya seçilmesiyle giderilecektir.

***

Bu konuyu, Twitter'da yazdım ve farklı tepkiler aldım. İşte bunlardan bazıları:
Sem077: "Kızlar için 'Baba beni okula gönder' projeleri ve başörtülüyü üniversiteye sokmama. İroni, bizim özümüzde var sanırım."
Cemilsina: "CHP'liler başörtülüleri kadın yerine koymuyor ki."
Twitpasa: "Başörtülü bir hanım milletvekili seçilemez diye bir yasak yok. O hanım sadece başörtüsüyle TBMM'ye giremez, bu kadar basit."
Eticcaist: "Şu başörtüsü meselesini her yerde dile getirmenizi onaylamıyorum. Ama düşüncelerinize ve size saygı duyuyorum."
Mturanm: "Torunlarımız başörtüsü konusunu tarih dersinde işlediklerinde, ne kadar çok güleceklerini ve garipseyeceklerini görebiliyorum."
Mevsimo: "Lâfı ne zaman buraya getireceksiniz diye bekliyordum. Asıl haksızlık, sadece 50 kadın milletvekili olması. Ardından çarşaflı kadınlar, şalvarlı erkekler gelir. Adı da ileri demokrasi olur."
Metinsihapioglu: "Şu sorunun cevabını verir misiniz: Bir kadın neden isteğiyle başörtüsü takar?"
Efebesler: "1934, modernleşme projesi olduğu için, başörtülü milletvekili olamazdı herhalde."
Speedyjacobo: "Hiçbir düşüncenize katılmıyorum. Ancak ajan provokatörlük konusunda epik bir emsal olduğunuzu da itiraf ediyorum."
Nuceyhan: "İnşallah seneye bu kutlamayı yaparken, başörtülü kadınlara yapılan ayırımcılık kalkmış olur."
Mzozturk: "O bir ilk adımdır. 75 yıl önce verilen büyük hakkı küçümsemeyiniz. Büyük bir adımdır.
Orayegin: "Türkiye'de türbanlı varsa, TBMM' de Türkiye'nin yansımasıysa, elbette türbanlı vekil olsun. Ama TBMM herkesi temsil etsin.
Hasanselim: "Atatürk'ün Türkiye'nin Meclisi'nde, Merve Kavakçı'lara ve ona yoldaş olanlara yer olmamalı. Din farklı, devlet farklı."
Sekis8: "Türkiye'de o...pu da var... Bu mantıkla gidersek yani."
Benanbaykal: "Türbanın TBMM'ye girmesi söz konusu olunca mı aklınıza geldi kadın vekil. Neden vekillerin yarısı kadın değil?"
Aysun_k: "Merve Kavakçı aklıma geldi birden. Nerdeyse linç edeceklerdi."
Seneryocu2: "Niçin çarşaflıları ve peçelileri unutuyorsun? Onlar ikinci sınıf mı? Teessüf ederim size hanım kızım."
Aatillaa: "Bunun imkânsız olduğunu Ecevit anlatmıştı Meclis'e. Bunu unuttunuz mu?"
Mburakkurban: "Ecevit'in bu kadına 'haddini bildirin' deyişini ve sözde laik çakma vekillerin kudurmuşluğunu unutmadık."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA