Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Hükûmet de yanlış yapmış

AYİM Başkanı Abdullah Arslan'ın bilgi vermek üzere beni araması son derece medeni bir davranış. Çünkü, bilgi sahibi olmadan yorum yapmak hepimizi hatalı sonuçlara götürebilir. Mamafih, ben, bu konudaki yorumlarımda, yanlış bir şey söylemedim. Çünkü, İdare Mahkemesi'nin kararının gerekçesini de okumuştum.
Arslan'la konuşmamdan çıkardığım sonuçlar şöyle:
Gerginliğe yol açılmak istenmiyorsa, direnmek yerine terfi gerçekleşsin. Bunun fiili hiçbir sonucu olmayacak.
Öte yandan, TSK Personel Kanunu'nun 65. maddesi, haksız uygulamalara yol açıyor. Bir gün dahi tutuklansa, o kişi dava sürdükçe terfi alamıyor. Ama tutuklanmadan yargılanan herkes terfi ediyor. O zaman, bu madde, "Ağır cezadan yargılananlar terfi edemez" şeklinde değiştirilmeli. Zira subaylar sadece ağır cezalık suçlardan yargılanmıyor. Çok daha hafif iddialar söz konusu olabiliyor.
Bazı gazetelerde yazdığı gibi, hükûmetin generalleri emekli etmesi yasaya göre mümkün değil.
İlk başta, hükûmetin "ihmalinden" söz edebiliriz. Dava 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilir edilmez, o generaller açığa alınabilirdi. Oysa, hem açığa alınmamışlar, hem de YAŞ kararı oybirliğiyle çıktığına göre, altında anlaşılıyor ki, 15 generalin yanı sıra, Başbakan ile Milli Savunma Bakanı'nın da imzası var. Üstelik, sanırım, irticacı subayların re'sen emekliye sevk edilmesinde yapıldığı gibi, Başbakan ya da Milli Savunma Bakanı'nın "Karara katılmıyoruz" şerhi de mevcut değil. Hükûmet üyeleri, önce kararı imzalıyorlar, sonra da bu kararı "Uygun görmüyoruz" diye işleme koymuyorlar.
Tabii gerçekçi olmak lâzım. Kuvvet komutanlarının atanmasında büyük bir mücadele verilirken, bir de o 3 general yüzünden, Başbakan ve Milli Savunma Bakanı YAŞ kararını imzalamasaydı, o günkü şartlarda kriz daha da derinleşmez miydi? Üstelik, hatırlayalım, CHP, "Rutin dışına çıkmayın, Türk Silâhlı Kuvvetlerinin geleneklerine uyun" diye sürekli iktidarı sıkıştırıyordu.
Özetle ifade etmek gerekirse: Bugünkü tartışma, hukuki değil siyasidir. O gün, iktidarın askere direnecek yeterli gücü yoktu. Anlaşılıyor ki Başbakan, o gün YAŞ kararını kerhen imzalamış.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA