Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Canım gitti

ANNE, bizi kayıtsız şartsız sevendir.
Anne, bizi hep haklı görendir.
Anne, yağmurda bir dam altı, yakıcı güneşte ağaç gölgesidir.
Anne, candır; canandır...
İşte benim "Canım" gitti.
Allah rahmet eylesin; mekânı cennet olsun.

***
ANNEM, 1913 yılında, Kadıköy- İstanbul'da doğdu. Her zaman, dayım Turan Kapanlı'yla, küçük yaşta güzellik müsabakasına katıldıklarını ve birinci seçildiklerini anlatırdı. Güzelliğe çok düşkündü.

***
ANNEMİN ailesi yüzyıllar boyu Rumeli'de yaşamıştı. Kendisi, babaannesi İhsaniye Hanım'ın adını taşıyordu. İhsaniye Hanım, Manastırlı Müşir İbrahim Paşa'nın kızı. Necip Paşa'yla evleniyor ve Selanik'e yerleşiyor. Necip Paşa, Mekke komutanıyken, dedem doğuyor. Ona, Mekki adını veriyorlar. Annemin anlattığına göre, Padişah, Necip Paşa'ya, Mithat Paşa'yı öldürmesi için talimat gönderiyor. İhsaniye Hanım "Padişahın emri Allah'ın emridir" demesine rağmen, Necip Paşa talimatı dinlemiyor. Bu yüzden, Şam'a sürülüyor. Fotoğrafta soldan sağa: Dedem Mekki Kapanlı, dayım Turan Kapanlı, annem, teyzem Nazan Kapanlı ve anneannem Zekiye Kapanlı.

***
ANNEM İhsan Çavuşoğlu, Ankara'nın en güzel ve şık hanımlarından biriydi. O zamanlar, bugünkü gibi yabancı markalar Türkiye'de satılmazdı. Annem, kendi zevkiyle ve az parayla çok şık giyinmesini becerirdi. Her an bakımlıydı.

***
DEMOKRAT Partili bakan eşleri, günün modasına uygun giyinirlerdi. Annem de, straples kıyafetini muhtemelen Olgunlaşma'da diktirmişti. Celal Bayar ve bakan hanımlarının bu fotoğrafını, CHP'nin köylerde aleyhte propaganda için dağıttığını duymuştum "Bayar, kadınlarla gönül eğlendiriyor" diye. Ankara'daki siyaset seçkinlerinin ve bürokrasinin, Anadolu insanından, taşradan çok farklı bir hayat tarzı vardı. Ev davetlerinde opera sanatçıları dinlenir; Devlet Tiyatrosu'nda oynanan hiçbir eser kaçırılmaz; ardından da, "Supe" yapılırdı. Tiyatro ya da operayı seyrettikten sonra "ikram" a sıra gelirdi.
***
ANNEMİN genç kızlığı deniz kıyısında, Kuzguncuk'ta geçti. Hatta babam, Üsküdar'a bir dost ziyaretine geldiğinde, annemi görüp beğenmiş ve ailesinden istetmiş. Ama Kuzguncuk'ta başka hayranları da vardı. Cemil Molla'nın oğlu, yelkenlisine "İhsan" adını takmış, sahilde onun gözüne girmek için volta atıp dururmuş. Fakat annem, paradan ziyade, sorumlu, meslek sahibi, iyi okumuş olan babam Muammer Çavuşoğlu'nu tercih etti. Daha sonraki yıllarda da, annem denizden kopmadı. Teknede, Samet Ağaoğlu'nun eşi Neriman Ağaoğlu ile birlikte
***
MEHMET Ali'nin sünnetinde, 1978'te, Moda Kulübü'nde verdiğimiz davette, annem, eski Dışişleri Bakanlarından İhsan Sabri Çağlayangil'le dans ediyor.
***

BİR davette, annem ve dayım Turan Kapanlı. Mehmet Ali iştahlı bir çocuk. Bir yandan servis yapıyor, bir yandan da servis ettiklerini gizli gizli atıştırıyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA