Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

5 yıl mı, 7 yıl mı?

Abdullah Gül'ün süresi tartışılıyor. 5 yıl diyenin de, 7 yıl olduğunu iddia edenin de haklı gerekçeleri var.
7 yıl... Çünkü, ayrı bir sistemle 7 yıl için seçildi. Meclis 5 yılla sınırlasa, "Cumhurbaşkanını azletti" anlamı çıkar ki, bu yakışıksız olur. (7 yıl diyenlerden biri de eski YÖK Başkanı Erdoğan Teziç)
5 yıl... Çünkü Gül seçildikten sonra halkın iradesiyle bu süre kısaltıldı. Bir "statü", kazanılmış hak olamaz. Nitekim milletvekilleri de 5 yıl için seçilmiş, buna mukabil, 4 yıla inince, 5 yılın dolması beklenmemişti. (Şunu da unutmayalım: TBMM her zaman erken seçim kararı alabiliyor. Anayasada değişiklik yapılmasaydı dahi, TBMM 4 yılda, hatta daha kısa bir sürede seçimleri yenileyebilirdi. Ama cumhurbaşkanının seçiminde zamanlamayı TBMM etkileyemiyor. Bu yüzden milletvekilliği ile cumhurbaşkanlığını mukayese etmek doğru olmayabilir.)
Her halükârda kararı Meclis vereceğine göre, AK Parti'nin dediği olacak. Üstelik cumhurbaşkanlığı seçimi kanunu da daha hazırlanmadı. Anayasa, seçime ilişkin düzenlemelerin bir yıl içinde yapılacak seçimlerde etkili olmayacağını söylüyor. Dolayısıyla, Ağustos 2012'de cumhurbaşkanlığı seçimine gidilse, elimizde yasa yok.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA