Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Kılıçdaroğlu'na rağmen mi?

Milletvekili emekli maaşlarının arttırılması kamuoyunda tartışılıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu "Biz sadece emeklilik maaşının yükselmemesi şartıyla cumhurbaşkanı maaşına endekslenmesini kabul etmiştik" dedi. Kılıçdaroğlu'nun samimiyetine inanıyorum. Ama tahmin ediyorum, ona rağmen partisinden birileri "Grubumuz söz konusu düzenlemenin arkasında" diyerek, AK Parti Grup Başkanvekillerini yönlendirmiş. Bu birileri arasında CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi olmayabilir. Çünkü, Hamzaçebi, Cemil Çiçek başkanlığında yapılan toplantıda, Kılıçdaroğlu'nun milletvekili emekli maaşının artmasına onay vermediğini açıklamış. Ama sonraki gelişmeler bir tuhaf... Önergede imzası bulunan CHP'li kâtip üye Tanju Özcan, kapalı kapılar ardında CHP'li Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin "İmzala" dediğini ileri sürüyor. Ayrıca, Muharrem İnce, AK Parti Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı ile konuşmasında, CHP grubunun desteğini aldıklarını söylüyor; "İmzayı grup başkanvekilleri atmasın; Başkanlık Divanı üyeleri imzalasın" diyerek Tanju Özcan'ın ismini veriyor. AK Parti cenahında şöyle bir izlenim yaratılıyor: Cemil Çiçek'in başkanlık ettiği toplantıda Akif Hamzaçebi çekincelerini söyledi ama bu bir süreç. Sonradan "geçici madde olsun" diye uzlaşmaya varıldı. Emekli milletvekillerine zam sağlayacak önerge, bu yüzden geçici madde şeklinde getirildi. "Milletvekili emekli maaşları, cumhurbaşkanının maaşına, 2020'ye kadar % 60 oranında endekslenecek; sonra yeniden oran % 42'ye düşecek."
Bu arada AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'la, Plan Bütçe Komisyonu CHP Sözcüsü Mevlüt Aslanoğlu aralarında konuşuyor. Bu konuşmanın iki ayrı versiyonu var. Aslanoğlu, "Bizi karıştırmayın" dediğini söylüyor. Elitaş ise, Aslanoğlu'nun önergeyi imzalayacak 4 milletvekilinin ismini verdiğini ileri sürüyor. Hatta Elitaş, "Bir yanlışlık, kalleşlik olmasın. Yoksa, bu bilgileri kamuoyuyla paylaşırım" diye Aslanoğlu'nu uyardığını da belirtiyor. Elitaş'a göre Aslanoğlu, "Bizi karıştırmayın" dememiş, sadece "Akif Hamzaçebi'nin haberi var mı?" sorusuna, "Hamzaçebi'yi karıştırmayalım" cevabını vermiş.
Kanaatime göre, CHP'nin önde gelen birçok ismi, milletvekili emekli maaşına gelecek zamdan haberdar. İmzayı atan 2 CHP'li milletvekili (Tanju Özcan ve Ahmet Toptaş) kendiliğinden hareket etmiş değil. Zaten Muharrem İnce'nin Ayşe Nur Bahçekapılı'ya verdiği isimlerle, Mevlüt Aslanoğlu'nun Elitaş'a verdiği isimler aynı. (Aslanoğlu, yukarıda da söylediğim gibi, isim meselesini de kabul etmiyor.)
Ve bir soru: CHP eğer karşıysa, neden Genel Kurul toplantısında bulunan Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ya da hiçbir CHP'li milletvekili söz almadı? Her önerge, yeni bir madde ihdasıydı. Bu yüzden, gruplar adına 10'ar dakika konuşma yapma hakkı mevcuttu. Ayrıca, 2 milletvekili de, kendi adlarına konuşabilirdi. Hiç kimseden ses çıkmadı.
Şimdi top Çankaya'da... Abdullah Gül geçici maddeyi, yani ücretleri cumhurbaşkanı maaşının % 60'ına endeksleyen hükmü veto edebilir. O zaman, hiçbir milletvekili yeniden zam meselesini gündeme getirmeyecektir.




Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA